Fyra verksamheter certifieras samtidigt. Bemötande, utbud och programverksamhet. Det är några av de saker som personalen på Kulturhuset Kåken har fått se över med de normkritiska glasögonen på. Nu är de en av fyra verksamheter i Göteborgs Stad som kan kalla sig hbtq-certifierade.

− På samma sätt som Göteborg ska vara en stad för alla, ska vi som kulturhus vara en mötesplats för alla. Alla ska känna sig trygga och välkomnade, säger Karin Fredriksson Franzén, enhetschef för bibliotek- och programverksamhet på Kulturhuset Kåken i stadsdelen Örgryte-Härlanda.

Sedan i höstas har hon och personalen på Kulturhuset Kåken genomgått den utbildning och de steg som krävs för att få hbtq-certifieras av organisationen RFSL. Under en ceremoni på West Pride får de tillsammans med tre andra av stadens verksamheter ta emot certifikatet.

− Vi ser det som ett startskott. Det betyder inte att vi är färdiga med vårt normkritiska arbete eller att vi kan allt. Från och med nu kommer vi att fortsätta titta på hur vi kan använda ett normkritiska förhållningssätt i praktiken, i vår vardag, säger Karin Fredriksson Franzén.

”Nu står det bara WC”
Hon berättar att de bland annat har diskuterat kommunikation i bred bemärkelse. Det vill säga allt från bemötande och till vad som står på skyltar till hur de behandlar kulturutövare som gästar kulturhuset genom programverksamheten.

Bland det första de gjorde sig av med var de klassiska toalettskyltarna som delar in toabesökare i de två könskategorierna män och kvinnor.

− De gamla skyltarna är borta och nu står det bara WC, säger Karin Fredriksson Franzén.

I vardagen handlar det även om tilltal och vad man faktiskt säger till Kåkens besökare.

− Det är inte helt givet att säga till barn som kommer hit att de till exempel ska fråga sin mamma och pappa. Alla familjer ser inte ut så, säger hon och konstaterar att utmaningen ligger både i det stora och i det lilla.

Tre certifikat till Centrum
Samtidigt som Kulturhuset Kåken tar emot certifikatet vid en ceremoni på Artisten den 9 juni blir även tre verksamheter i stadsdelen Centrum hbtq-certifierade. De är Fritid i Centrum, Guldhedens bibliotek och Ungdomssatsningen Arena 29.

– Vi valde biblioteket och våra mötesplatser eftersom många människor med olika bakgrund kommer dit och det är viktigt att alla känner sig välkomna till en trygg plats oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck, säger Staffan Lekenstam, områdeschef för sektor utbildning i Centrum.

Andra verksamheter i Göteborg som är HBTQ-certifierade sedan tidigare är bland andra Plikta parklek och Allégårdens fritidsgård i stadsdelen Majorna-Linné.