Kulturhuset summerar sina första år. När snickeriet flyttade ut från Härlanda fängelse flyttade kulturen in i Kåken istället. Nu har fem år gått och verksamheten i kulturhuset frodas, vilket inte minst kommer att märkas på tisdag 11 december på den nostalgiska fotoutställning som har vernissage under tisdagens födelsedagskalas.

Dessutom blir det julfika och muntra spelemän när Kulturhuset Kåken redan fyller fem år.

Trots sin ringa ålder har Örgryte-Härlandas offentliga vardagsrum hunnit växa sig rejält stort. Biblioteket är Göteborgs tredje mest besökta och lånar ut 200.000 olika medier varje år, medan den öppna förskolan har fördubblat antalet besökare sedan flytten från Bagaregårdens kulturhus. Samtidigt har Hälsoteket mångdubblat sina besökarantal till hälsofrämjande aktiviteter som zumba, mindfulness och qi gong, ofta i samarbete med primärvården som skriver ut fysisk aktivitet på recept.

Dessutom rymmer det på flera sätt K-märkta huset Kulturskola och Kulf/Kulis som erbjuder konserter, teatrar, dans och film för unga besökare, medan den övriga programverksamheten bjudit in flera av landets mest namnkunniga artister, konstnärer och författare. Inte minst under den egna kulturfestivalen i början av juni är tillströmningen av både kreatörer och publik gedigen.

Kulturhuset Kåkens födelsedag firas tisdag 11 december, med spelemän i foajén mellan klockan 14 och 15 och med fotoutställningen som pågår till 31 december.