Kulturhuset Kåken i Härlanda har på bara ett år etablerat sig som Göteborgs tredje största bibliotek, efter Stadsbiblioteket och Frölunda med 16.000 mediautlån per månad och totalt 158.000 besökare, till och med november. På torsdag firar Kåken sin ettårsdag med pepparkakor, glögg, tävlingar och underhållning.

– Vid lunchtid bjuder vi på finstämd musik med jul-touch i caféet och sedan ordnar vi litterär poängpromenad i biblioteket med fina bokpriser, berättar kulturhuschefen Lotta Sjöberg.

Späckat program vardag som helg

Hon kan se tillbaka på ett lyckat första år. Kulturhuset i Härlandas gamla fängelse invigdes den 11 december 2007, med koreografen Veera Suvalo-Grimbergs spektakulära truck-balett.

Sedan dess har Kåken bjudit på ett späckat program på både vardag och helg, med allt från sagostunder för bäbisar till jazz- och Deatchcore-konserter, kurser i homestyling, släktforskning och skrivande, gympa till exotiska rytmer, barnteater, miljödagar, medicinska föredrag, cafékvällar med Kulturskolan och Seniornet-träffar där äldre personer lär sig internet och datorer.

I maj spelade Sveriges nationalorkester Göteborgssymfonikerna på Kåken, det måste ha varit en höjdpunkt?

– Ja, det var jättetrevligt men det är svårt att peka ut en höjdpunkt, vi har haft så många! Vi är ju ett kulturhus för två stadsdelar och då är närheten av väldigt stor betydelse.

”Mer än någon vågade hoppas på”

– En cafékväll med Kulturskolan kan vara en väl så stor höjdpunkt som att en mycket känd artist kommer hit, säger Lotta Sjöberg.

Hon kan också konstatera att Kåken redan som ettåring växt till stadens tredje största bibliotek, med i genomsnitt 16.000 mediautlån per månad och totalt 158.000 besökare, till och med november.

– Helt fantastiskt! Det är väldigt roligt och mer än någon vågade hoppas på. Det ger en bild av att det har funnits ett behov och en längtan efter en sådan här mötesplats i området, säger Lotta Sjöberg.

Exakt hur många besökare Kåken haft under sitt första år oklart, eftersom varken caféets gäster eller programverksamheten, med alla konserter, kurser och träffar, räknas in i bibliotekets 158.000 besökare.

8.500 besökare på öppna förskolan

– Vi har ännu inget utvecklat sätt att räknat besökarna i våra olika delar av huset. Biblioteket är ju klart störst, men det kommer jättemycket folk till caféet och alla våra programpunkter också. Men vi vet att den öppna förskolan har haft 8.500 besökare, säger Lotta Sjöberg.

Runt 20 januari presenterar Kåken sitt program för våren 2009.

F12_2.jpg

I genomsnitt lånas 16.000 böcker och andra media varje månad. Foto: Yvonne Lind

Fotnot:
Kåken är ett kulturhus för stadsdelarna Örgryte och Härlanda.