Aqua-zumba och orientalisk dans. Det är i Valhallabadet, Bältesspännarparken och Röhsska museet som det händer. Under tre av kalasdagarna har festplatserna särskilda seniorprogram med mängder av uppträdanden och pröva på-aktiviteter. Anledningen till kulturkalasets seniorsatsning är EU:s äldreår.

Att det är Europaåret för aktivt åldrande i år märks även under kulturkalaset. Torsdag, fredag och söndag finns program som särskilt vänder sig till seniorer.

– Ett initiativ som jag tror många seniorer uppskattar. Att aktiviteterna sker tidigt på eftermiddagarna gör att fler kan delta, säger Nélida Becerra, projektledare för EU:s äldreår på Senior Göteborg.

På torsdag ställer man till med badkalas för seniorer på Valhallabadet, en av de nya festplatserna för i år. Där kan den som vill pröva både vattengympa och aqua-zumba.

Final på Röhsska på söndag
– Vid fint väder blir det också qigong på gräsmattan. Dessutom arrangeras korta föreläsningar och man kan lyssna på opera och klezmer. Allt är gratis, men man ska vara badklädd eller barfota, säger Nélida Becerra.

Fredag kan seniorerna bege sig till två av tälten på Bältesspännarparken. I ett av tälten finns en scen och där man bland annat kan dansa till balkansväng och hits från 1930- och 50-talen.

– Vi har också ett mindre tält där elever från Burgårdens stylistprogram ger tips om smink och frisyrer. Eller så kan man testa surfplattor och annan teknik som underlättar i vardagen, säger Nélida Becerra.

På söndag blir det seniorkalasfinal med folkdans på Röhsska museet. Ett mångkulturellt program med folkdans, musik och mat från olika länder.