Visningar två helger. Kameliablommorna i Palmhuset i Trädgårdsföreningen är som vackrast i februari. Den 11-19 februari är det dags för Kameliadagarna som brukar vara välbesökta. “Det är häftigt att komma in i blomrikedomen, de flesta kamelior doftar inte utan är framför allt vackra att se på”, säger Stephan Hammar, trädgårdsmästare.

Palmhuset i Trädgårdsföreningen invigdes 1878 och sedan dess har det odlats kamelior där. Det finns 250 till 300 arter i världen. Av dem finns fem-sex stycken i Palmhuset och 20-30 stycken namnsorter.

– Kamelia var den stora modeblomman på 1850-talet. Den dåvarande trädgårdsmästaren Georg Löwegren ville vara först med det senaste. Därför var det självklart att en av avdelningarna vigdes till kameliaodling, berättar Stephan Hammar.

Ursprung i Asien

Kamelian har sitt ursprung i Kina, Japan och Kina där den växer i fuktiga och svala bergstrakter. När nätterna blir svalare börjar den att blomma. I Palmhuset blommar de flesta kamelior så här års.
– Men vi har blomning från november med höstblommande kamelior till första halvan av april då den sista av våra kamelior brukar blomma.

Svåra att odla

I början var det främst slott och herresäten som hade råd med den exklusiva blomman.

– De är ganska svårodlade, det gavs större möjligheter förr när man hade svalare rum hemma som vinterträdgårdar och inglasade verandor. Kameliorna behöver ha en temperatur på åtta till tolv grader från oktober till mars och är beroende av hög luftfuktighet, det rimmar sällan bra med en lägenhetsmiljö.

Lär dig mer om kamelia

Den 11, 12, 18 och 19 februari går det att lära sig mer om kameliablomman i Palmhuset. Det är samling klockan 13.30 i mittskeppet där det hålls en introduktion. Det gratis och kräver ingen anmälan.

– Många använder kamelia dagligen, te är också kamelia. Camellia sinensis, säger Stephan Hammar som kuriosa.