Dramatikern Suzanne Osten och artisten Claes Malmberg är några kända dragplåster på årets barn- och ungdomsfestival i Angered, Cho la Hop. Men det mesta av musiken, dansen och teatern står barn och ungdomar för. Festivalen tjuvstartar på fredagen och pågår till 1 juni.

Cho la Hop arrangeras av kulturhuset Blå Stället och Angereds kulturskola. Och det är skolans elever som är huvudpersoner i festivalen som i år firas för tionde gången.

– Nu får eleverna chans att spela upp, presentera projekt och framföra pjäser för att visa vad de lärt sig och hur de utvecklats under året, säger Pia Ask på Angereds kulturskola.

Trumparad med Hjällbos förskolor

– Kulturskolans verksamhet är navet i festivalen, men vi har broderat ut med mycket annat, så det finns något för alla åldrar – till och med vuxna!

I år har arrangörerna satsat på att låta kända kulturutövare som Suzanne Osten och Claes Malmberg komma och berätta om sin syn på barnkultur och hur kultur bygger broar mellan människor. Suzanne Osten, konstnärlig ledare för Unga Klara i Stockholm, ska tala om experimentell teater för unga och hur ungdomar med teaterns hjälp kan bearbeta existentiella frågor. Claes Malmberg ska tala om ungdomars rätt till en kreativ kultur i sin närmiljö.

Cho la Hop invigs måndag 14 maj men tjuvstartar redan på fredagen med Hjällbokalaset – Världens Dag, där man bland annat bjuds på trumparad med Hjällbos förskolor och samba/reggaegruppen Kiriaka.

5.300 elever redan inbokade

Sedan pågår festivalen i tre veckor med en lång rad kulturevenemang i en salig blandning – clowner, konserter, cirkus, sagor, teater, disco, workshops, streetdance, trummor och hip hop. Det mesta utspelar sig på olika håll i Kulturhuset Blå Stället, men också i Angereds Centrum, Bergumskolan, Hjällbo bibliotek eller utomhus, till exempel målandet av en altartavla på gräsmattan utanför Hammarkullens kyrka.

Förskolor, grundskolor och gymnasier kan boka in sig på arrangemangen under skoltid.

– Vi har 5.300 elever bokade, men den siffran kommer att stiga. Föreställningarna på kvällar och helger är även öppna för allmänheten, säger Pia Ask.

Festivalen avslutas 1 juni med Angereds traditionella allsångsfest på Angereds Teater.