Utställningen visas fram till 1 mars. Den 24 februari firas Sverigefinländarnas dag, en högtidsdag som inrättades förra året. Och redan på torsdagen invigs en utställning på Frölunda kulturhus där 20 kända och okända svenskar berättar om sina finska rötter.

Utställningen heter Arvet, vilket syftar till just ett arv men även till finskans betydelse av ordet, nämligen “ärren”.

– Känslan i utställningen är positiv trots arvet eller ärren: Sverigefinnarna är idag en framgångsrik grupp. De är stolta över sin identitet, säger Teija Martinsson, projektledare för Göteborgs finska förvaltningsområde.

Intervjuer med flera Göteborgsprofiler
Utställningen består av intervjuer med lärare, konstnärer, författare, skådespelare, journalister och politiker som berättar om sin finska bakgrund. En av dem är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén, vars mamma kom till Sverige som krigsbarn under andra världskriget.

Andra göteborgare är författaren Eija Hetekivi-Olsson, tvåfaldige svenske gokartmästaren Isac Valtonen, chefredaktören Sanna Posti-Sjöman och rektorn Hanna Leppänen-Ahonen.

Invigning med musik och tal
Utställningen öppnar i Frölunda kulturhus på torsdagskvällen. Då spelar också rockbandet Warrior Queens med Göteborgsdöttrarna Satu Puranen, Mia Puranen och Isabella Lundman.

Dessutom berättar Maziar Farzin om Sverigefinska ungdomsförbundets projekt Revitalisera mera! och honorära generalkonsuln Heli van der Valk kommer med en hälsning från Finland.

Arvet är en vandringsutställning från Sverigefinländarnas arkiv, som skiftar intervjupersoner beroende på var den visas, för att besökarna ska möta några kända ansikten. Arvet visas nu på Frölunda kulturhus fram till 1 mars.

– Vi hoppas kunna visa den lokala delen ute i skolor också, men vi har inte diskuterat det klart ännu, säger Teija Martinsson.