En lång rad kända skådespelerskor över 40 drar in på Stadsbiblioteket på torsdagen, i form av en fotoutställning. Deras porträtt ska visa att åldrande kan vara vackert, inte ett hinder.

Utställningen är en serie porträttbilder i färg, tagna av Emelie Smeds och Tina Rydergård. Bilderna är tagna utomhus, på en plats som skådespelarna själva valt. Varje person har också fått besvara frågan ”Vad driver dig som skådespelare?”.

Ett 20-tal porträtt

Kim Anderzon, Maria Lundqvist, Pia Johansson, Anki Lidén, Gunilla Johansson, Carina M Johansson, Nina Gunke och Anita Wall är några av de 21 skådespelerskor som porträtterats.

– Vi har valt ut skådespelerskor i åldern 40 år och uppåt, som påverkat oss på ett eller annat sätt genom sitt skådespeleri, säger Emelie Smeds och Tina Rydergård.

– Tanken är att få fram och förmedla det individuella uttrycket hos varje person, där utstrålningen av åldrande och erfarenhet ses som något positivt.

Debattinlägg

Utställningen är också ett inlägg i diskussionen om att äldre kvinnliga skådespelare har svårt att få roller. Den visas på Stadsbiblioteket till och med 12 april.