Puss i påsk blir till puss i jul – i år har Julstaden Göteborg kärlek som tema. Längs med ljusstråket finns flera puss-stationer markerade med ett hjärta och på Götaplatsen visas julfilmen "Hjärtan som julklappar". På fredagen är det dags för den traditionsenliga invigningen.

Jul på Liseberg har varit öppet och ljusstråket längs Avenyn varit upplyst i en knapp månad. Men det är på fredag den 11 december som Julstaden Göteborg invigs på riktigt. Då tänds alla ljusinstallationer, julfilmen visas och Bältesspännarparken förvandlas till ett vinterlandskap.

− Årets tema kärlek kommer att synas i färg och form, men också i ord och bild. Det blir mycket rött, rosa och en hel del hjärtan förstås, säger Therese Brusberg, som är kommunikationschef på Göteborg & Co.

Pussplats med snögaranti i Bältesspännarparken

Bland årets nyheter märks Julstadens många uppmaningar att få göteborgarna att pussas mer. Dels finns flera puss-stationer vid ljusstråket, dels en pussplats i Bältesspännarparken.

− Här finns Göteborgs officiella mistel. Via nätet kan man boka en tid för puss och fotografering, riggat med ljus och snö, så att man får en härlig vinterbild med sig hem. Vem man ska pussa får man dock bestämma själv, säger Therese Brusberg.

Nyproducerad julfilm i kärlekens tecken

Liksom tidigare år projiceras dagligen en julfilm på Göteborgs konstmuseums fasad. Den här gången går filmen såklart i kärlekens tecken och har titeln ”Hjärtan som julklappar”.

− Den innehåller mycket musik, glädje och spännande människor. Mer än så vill jag inte avslöja. Folk får komma och titta i stället, säger Therese Brusberg.

Julstaden pågår ända till nyår

Nytt är också att Julstaden har fått förlängning fram till och med nyår.

− Många är ju lediga under perioden mellan jul och nyår. Kanske är det först då de har tid att komma och titta på allt. Dessutom firar vi nyår på Götaplatsen, säger Therese Brusberg.

Nyårstal av kommunstyrelsens ordförande

På nyårsafton startar aktiviteterna klockan 23.30. Det blir en sista visning av julfilmen, musikframträdanden och tal av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

− Vi testar det här i år med ambitionen att det kan bli en fin tradition, säger Therese Brusberg.


Fotnot:

Invigningen av Julstaden Göteborg börjar klockan 16.00 fredagen den 11 december på Harry Hjörnes plats. 17.15 har julfilmen premiär på Götaplatsen. 18.30 invigs Vinterlandskapet i Bältesspännarparken.

3AB4.jpg

Julstaden Göteborg bjuder också på skridskoupplevelser på Heden. Foto: Dick Gillberg.