Inga frågor är tabu. Vad är sexuella gaspedaler? Och hur är det att ha en man med löständer i sängen? Inga frågor är tabu när stadsdelen Örgryte-Härlanda ordnar kärleksvecka för seniorer nästa vecka.

Det är nu tredje gången som Örgryte-Härlanda arrangerar temavecka för seniorer kring sensualitet och sexualitet, i år med final på Alla hjärtans dag lördag 14 februari.

– Det är inte så vanligt att man lyfter ämnet för den här målgruppen, säger Sara Carlsson, tf enhetschef på förebyggandeenheten i Örgryte-Härlanda.

– Första året visste vi inte hur det skulle tas emot, men det var jättepopulärt och därför har vi fortsatt. Vi tycker att det är väldigt viktigt att lyfta ämnet och reflektera kring det.

Film, dans, middag och föredrag
– Det handlar ju om att alla människor ska ha förutsättningar att leva ett gott liv långt upp i åren, säger Sara Carlsson.

Temaveckan – ”Människor Emellan” – riktar sig till alla seniorer. För bästa tillgänglighet äger den rum på Björkekärrshus, Dicksons hus och Kaggeledshuset.

Programmet är en mix av föredrag, filmvisning, middag och dans med dansbanden Rolf Dahlströmz och Rolfhazzez.

Veckan inleds med ett föredrag av Ingo Janeck från Hjärt-Lungfonden om hur man känner igen varningssignaler för hjärt- och kärlsjukdomar.

Intresset ökar
På tisdagen visas på Dicksons hus Maria Fredrikssons kortfilm Elvakaffe som tidigare visats i Svt. Fyra äldre damer träffas för att dricka kaffe, men de pratar varken om barnbarn, kakrecept eller virkning. Utan om Viagra, sexuella erfarenheter och hur det skulle vara att ha en man med löständer som sängkamrat. Efter filmvisningen blir det fika och samtal.

På torsdagen kommer sjuksköterskan och sexualrådgivaren Dorhte Forsell till Kaggeledshuset och talar på temat ”sensualitet och sexuella gaspedaler.” Det handlar om allas behov av kärlek och om den energi som driver oss att söka närhet och värme.

Idén till kärleksveckan uppstod under en hbtq-vecka våren 2012. Och nu blir veckan mer och mer populär från år till år.

– Vissa programpunkter lockar större publik än andra, men i det stora hela ser vi ett ökat intresse, säger Sara Carlsson.