”Pridefestival ett bra sätt att lyfta frågor”. På tidigare West Pride-festivaler har Kenneth Hedlund jobbat som stylist och haft modevis¬ningar. I år är han volontär och den som basar över Regnbågsparken.

Vad ska du göra under West Pride?
– Jag kommer att vara spindeln i nätet och se till att vi har tillräckligt med volontärer och vara utställarna behjälplig. Till exempel om det behöver dras el till tältet eller om det behövs vatten.

Vad får inte gå fel?
– En del aktiviteter är planerade utifrån att det ska vara fint väder, så det vore väldigt tråkigt om de får ställas in eller bli mindre för att fungera inomhus.

Varför behövs West Pride?
– Det kan man ju undra. Jag hade hoppats att festivalen inte skulle behövas 2015. Men så länge utvecklingen går åt fel håll, med ökad homofobi … så är en pridefestival alltid ett bra sätt att lyfta frågor. Men jag längtar efter den dag när festivalen inte behövs, när man inte behöver manifestera utan det är en självklarhet.

Vad ser du fram emot?
– Det är svårt att bräcka paraden. Den är alltid gripande, kärleksfull och underbar. Men sen har jag velat få in mer konst och kultur och då känns konsttältet väldigt kul!

Varför ska man besöka festivalen?
– Jag tycker det är viktigt att man inte bara går ut under paraden, utan även går till Regnbågsparken som håller till i Bältesspännarparken eller infocentrum i Nordstan och kanske får svar på frågor som de utan en naturlig koppling till hbtq-samhället kan ha. Eller bara är där och visar sitt stöd.