På lördag öppnar "ett ställe som går på djupet". Här kan man klappa sjöborrar, lära sig hur man utvinner mat eller medicin ur havet eller hålla kontakt med forskarna ombord på ostindiefararen Götheborg.

59AC.jpgMarinariet har byggts upp i det före detta tropiska akvariet, där alligatorerna Hugget och Stucket bodde.

Ända sedan det tropiska akvariet stängde 2002, mögelskadat efter 70 års fukt och värme, har det varit oklart vad som skulle hända med den delen av museet. Flera förslag har tagits fram, men förkastats av olika skäl.

Ska hjälpa universitetet

Nu står äntligen Marinariet färdigt, efter ett halvårs byggtid. Det är ett tvärvetenskapligt upplevelseforum och är framtaget i samarbete med forskare vid Göteborgs universitet och marinbiologerna vid Tjärnö och Kristineberg.

– Genom att skapa en sån här plattform kan vi museer hjälpa universitet och högskolor med ”den tredje uppgiften”, alltså att föra ut forskningsresultat till allmänheten på ett lättbegripligt och lustfyllt sätt, säger projektledare Ninni Pettersson.

I Marinariet handlar det inte bara om att titta på vackra tropiska fiskar bland korallrev. Här får man veta mycket om havets betydelse för människa och miljö, till exempel att större delen av det syre vi andas produceras av växplankton i havet. (”Jorden borde egentligen heta ”Havet” eftersom 70 procent av planetens yta täcks av vatten”)

4DAE.jpgHavsbruk, marinarkeologi, nya arter och ekologi är några delområden i Marinariet, liksom förstås dykning. Här får man känna på en gammaldags dykardräkt med stålhjälm och blyskor och besökarna får också chans att vinna dykkurser.

I fördjupningshörnan ”Sjöhästen”, med vackert mosaikgolv, kan grupper samlas för att titta på film eller lyssna på föreläsningar.

Har byggt det mesta själva

På två plasma-TV kommer Marinariet att visa bildspel och brev från forskarna ombord på ostindiefararen Götheborg som deltar i forskningsprojeketet ”I Linnés kölvatten”.

Det första som möter besökaren är klapptanken, där den som vågar får doppa handen och klappa sjöstjärnor, strandkrabbor eller läderkorallen ”död mans hand”.

– Här vid klapptanken ska kunniga guider stå och välkomna, berättar Ninni Petersson.

25B4.jpgHon och de två andra anställda vid akvariet, Luc Anthelme och Rob McGregor, har själva byggt upp Marinariet med små medel, totalt 1,5 miljoner kronor.

– För att hålla den budgeten krävs att man kan bygga det mesta själv, att man har många goda vänner i branschen och sponsorer som lämnar rabatt, konstaterar Ninni Pettersson.

Idéer och inspiration har trion fått under en veckas studie- resa till Frankrike.

Flera nya miljöer i kallvattenakvariet

– Frankrike är klart bäst i Europa på akvarier, med hela 110 stora akvarier. Bara i Bretagne finns 18 stycken, berättar Luc Anthelme.

Och på lördag får alltså Göteborg ett eget Marinarium, det invigs av biologen och miljöexperten Stefan Edman.

61C0_2.jpgSamtidigt nyinvigs kallvatten- akvariet strax intill, som rustats upp och fått flera nya miljöer.

– Det var nödvändigt med en upprustning nu när vi får det fina Marinariet, säger Ninni Pettersson.

– Jag är övertygad om att Marinariet kommer att stärka Sjöfartsmuseets profil. Nu får vi lättare att locka inte bara barn, utan även folk i åldrarna 15-30 år, säger t f museichef Anna Rosengren.

Sjöfartsmuseet har lockat fler besökare sedan man i våras införde samma entrépris som Stadsmuseet. Första besöket kostar 40 kr, sedan får man komma tillbaka gratis hur många gånger som helst under ett år.

– Till och med oktober har vi haft 67.000 besökare, vilket är 16 procent mer än samma tid förra året. Vi räknar med 80.000 – 85.000 besökare i år, säger Anna Rosengren.

4FFA.jpg
Foto: Sture Johansson