Humoristisk och färgglad. Fabiana heter 2023 års vinjettfilm på Göteborg film festival. Den regisseras av Johanna St Michaels och Kristina Meiton. Filmen visas före varje filmvisning.

Vinjettfilmen är en lång tradition på Göteborg film festival. Eftersom Göteborg firar 400 år under 2023 utlystes en tävling i våras där kravet var en filmidé på temat Göteborg. Det kom in många bidrag och av dem nominerades sex stycken. Publiken och vinnarjuryns val föll på Fabiana.

– Vi är så glada att vi får göra vinjetten ihop med Fabiana och hennes vänner. I år kommer Göteborgs kulturtanter att förgylla filmfestivalen ännu mer än vanligt, säger Johanna St Michaels och Kristina Meiton.

Charm och mänsklig värme

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg film festival, säger att det varit intressant att ta del av alla idéer och att många utspelat sig kring älskade miljöer och ikoniska monument.

– Men Fabiana är i stället en filmidé med fokus på en specifik göteborgare och en lite okänd plats i Göteborg. Samtidigt tror jag att filmen kommer förmedla just den charm och mänskliga värme som slog emot mig när jag först flyttade till Göteborg.

Tävlingen är ett samarbete mellan Göteborg film festival och Göteborgs 400-årsjubileum som projektleds av Göteborg & Co, en del av Göteborgs Stad.