Lekfullt på konstmuseet. Utställningen A, B, Se! lyfter fram barnboksillustrationer samtidigt som den innehåller flera lekfulla inslag. Detaljjakten med Ture Sventon och ett konstmemory i jätteformat ska locka unga besökare vidare in i museets samlingar. Utställningen pågår mellan 13 juni och 4 november 2012.

Göteborgs konstmuseum väljer att uppmärksamma Barnkulturåret med en särskild utställning för barn. I utställningen A, B, Se! samsas tre klassiker med tre samtida bildberättare.

73A0_2.jpg
– Vi ville fånga upp två olika tendenser i de bilder som vi har i våra samlingar. Det är alltid intressant att ställa olika tekniker mot varandra, men vi ville också visa på hur bilderna speglar samhällsutvecklingen, säger Anna Hyltze, enhetschef och intendent på Göteborgs konstmuseum.

Den som är uppmärksam kan hitta flera intressanta undertexter i utställningen.

– Det har till exempel hänt en hel del när det gäller genusperspektivet. Kaj Beckmans Tummelisa från 1967 bygger på en HC Andersen-saga om en flicka som inte själv styr sitt öde utan är ett objekt. I Snäll av Svein Nyhus från 2002 möter vi en flicka som först försvinner in i väggen men sedan bryter sig loss, säger Anna Hyltze.

Lockar in till museets samlingar
A, B, Se! har också ambitionen att på ett lekfullt sätt öppna museets samlingar och inspirera besökarna att göra upptäcktsfärder i konsten.

Tillsammans med Ture Sventon kan man gå ut på detaljjakt bland konstverken på museet. Eller spela på ett konstmemory i kolossalformat.

– En av illustratörerna, Sara Lundberg, bygger en stor stadsinstallation tillsammans med barn som besöker vår konstverkstad, säger Anna Hyltze.

Utställningen A, B, Se! pågår mellan 13 juni och 4 november 2012.

207E_2.jpg

Kaj Beckman, Tummelisa, 1967. Foto: Göteborgs Konstmuseum