Var nyfiken, fråga dina stora barn vad de ska göra, prata med deras kompisars föräldrar och håll dig nykter. Det är social resursförvaltnings uppmaning till föräldrar inför årets kanske största ungdomsfyllehelg: valborgsmässoafton.

– Det vet vi av erfarenhet att det är. Många ungdomar blir berusade på valborg. Därför vill vi uppmana alla föräldrar att ta mer ansvar. Jag tror ingen vill hämta sitt barn i en tillnyktringsenhet, säger Malin Lundström, socialsekreterare i Fältgruppen City.

”Ring kompisens föräldrar och stäm av”

Ett sätt att ta ansvar är att hålla koll på vad barnen planerar att göra under kvällen – att våga fråga helt enkelt. Och att bestämma en tid när ungdomarna ska vara hemma.

– Var nyfiken. Fråga vilka de ska träffa och om de ska sova över hos någon kompis kan man ringa kompisens föräldrar och stämma av, fortsätter Malin Lundström.

Hon vill också uppmana föräldrar att själva hålla sig nyktra – i fall man blir tvungen att åka och hämta ett barn. Och att de vuxna som kan och vill rör sig ute på stan under kvällen.

– Ofta är det så att när de traditionella arrangemangen är över så åker föräldrarna och de mindre barnen hem. Kvar är ungdomarna, säger Malin Lundström.

Meeths sambandscentral

För att skapa trygghet för dem kommer en grupp på ett 50-tal personer bestående av fältarbetare, polis, nattvandrare, fritidsledare och socialsekreterare att röra sig i områden där unga håller till. Från klockan sex på kvällen och tills allt verkar vara lugnt. Meeths kommer att fungera som en sambandscentral och även Vasakyrkan kommer att hålla öppet.

Under Valborgsmässoafton i Slottsskogen kommer Vita Villan att erbjuda fika och vara öppen för fältassistenter och polis.

I år är Ungdomssatsningen i Göteborg en av arrangörerna (tillsammans med tre stadsdelsförvaltningar och park- och naturförvaltningen). Programmet inleds med allsång tillsammans med konferencieren Emrik Larsson och avslutas med bandet Dubango (läs mer om på länken längst ner i den här artikeln).

Dans på Slottsskogsteatern

Däremellan uppträder bland andra Xhiria, Retarded Bananas och Solid Love. På Slottskogsteatern bjuds det på dans och teater med olika unga grupper och artister.

På kulturhuset Oceanen arrangerar Ungdomens Helnykterhetsförbund sin månadsklubb House Dance Gbg som beskriva ”som en vanlig klubb fast utan alkohol”.

Även de förenade studentkårerna, GFS, välkomnar ungdomar till sitt traditionella valborgsfirande i Trädgårdsföreningen med start klockan 14.00. Klockan 16 ordnar kören Röstrum Vårsång i det gröna vid Näckrosdammen. En annan Göteborgstradition, Chalmers Cortége, rullar ut från högskolans område klockan 18.15.