Kliv in i bokbussarnas värld. Den ena är en fantasifarkost och den andra en sagoskog. Hyllorna är fulla av böcker för barn i olika åldrar. Du kan låna böcker, hämta böcker som du har reserverat eller lämna tillbaka det du har lånat.

Olof Wadell, mediepedagog på Stadsbiblioteket, är en av de som flera gånger i veckan sätter sig bakom ratten och kör ut bibliotekens bokbussar till Göteborgs invånare.

– Jag tror att bokbussen är ett ganska starkt demokratiskt inslag i göteborgarnas vardag. Vi tar med oss det skattefinansierade kulturutbudet hem till folk. Jag vet att bokbussen har blivit en fast punkt, något som är återkommande och gratis, där man träffas. Kvarterets unga möts vid bokbussen och vi hjälper till att tillgängliggöra läsning, säger Olof.

Speciellt besök i Gårdsten

Ett speciellt besök med bokbussen var på Gårdstensdagen den 11 juni i år. Bokbussen hade bjudits in för att vara en del av programmet. Olof berättar att Gårdsten är en plats som bokbussen funnits på länge, varje onsdagskväll är de på plats vid den ordinarie hållplatsen.

– Men vi har inte riktigt nått fram i Gårdsten. Det kommer inte så mycket folk till hållplatsen. De som är återkommande är jättehärliga, men det är få besökare.

Med det i bakhuvudet rullade Olof och hans kollega in i Gårdsten utan större förväntningar på besöksantalet. De förberedde aktiviteter utanför bussen, satte upp ett pysselbord och slog upp dörrarna vid lunchtid. Det visade sig direkt att dagen skulle bli allt annat än långtråkig. Från öppning var bussen full med besökare, runt pysselbordet satt barn och vuxna hela dagen. Besökarna hade en varierande erfarenhet av biblioteken. Vissa familjer var vana läsare och biblioteksbesökare, andra familjer hade aldrig besökt ett bibliotek i Sverige. Olof beskriver hur bussen framför allt användes för läsning, en av verksamhetens främsta mål.

– Det satt barn här och läste hela dagen. Det var barn som läste på egen hand, familjer som läste tillsammans och barn som läste med oss som jobbade på bokbussen.

Vill du och ditt barn besöka någon av bokbussarna i sommar? Tider och platser finns längre ner i artikeln.

Foto: Lena Lind Brynstedt