Kulmus blåsorkester, västra Göteborgs musikskolors gemensamma ungdomsorkester, stod för ett väsentligt och mycket märkbart inslag när ostindiefararen Götheborg anlöpte London på lördagen. Det var orkesterns sista framträdande på en veckas turné i England.

– Vi har fått ett enormt gensvar i skolorna vi besökt, säger Sven Apelmo, kulturskolechef i Kulmus, och som varit med och dirigerat orkestern under turnén tillsammans med Peter Hogenäs.
70C8.jpg

Orkestern som mest består musikanter 13-20 år gamla, men även några vuxna, har turnerat i Midlandsregionen i England. De har gett konserter i skolor och på andra platser, till exempel i katedralen i Worcester och i Birmingham.

Men det bästa var nog skolorna tycker Simon Wessberg som spelar klarinett.

– Roligast har varit småungarna. De är öppna och gillar när vi spelar. Det har varit väldigt kul. Vi har spelat mycket men inte sovit så mycket.

Nöjda musikanter

– Det är jättekul att vara på turné. Vi hade väldigt fint ljud i katedralen och stämningsfullt berättar Albin Rydberg som spelar tvärflöjt.

Kulmus är en unik blåsorkester i Sveriges som kombinerar spelning med både dans och sång. Det ger deltagarna en bred kompetens.
7402.jpg
– Vi har inte dansare när vi dansar. Vi har inte sångare när vi sjunger och vi har inte slagverkare när vi spelar trummor. Utan alla ungdomarna i orkestern är med och gör allt, berättar Sven Apelmo,

Lär sig utantill

Dessutom använder de inte noter utan lär sig alla låtar utantill.

– Det är i våra vuxna skallar som vi säger att det är omöjligt. Vi måste utmana ungdomarna att klara detta. Och det gör de, säger Sven Apelmo.

Orkestern siktar på en utlandsturné vartannat år. Prag, Estland och Italien har de varit i tidigare. Utlandsresan är ett viktigt mål för många av ungdomarna.

Föräldrarnas engagemang viktigt

38EA.jpg
Men det skulle aldrig gå att genomföra om inte orkesterns föräldraförening stöttade med mycket frivilligarbete. Dessutom har stadsdelsförvaltningen Älvsborg bidragit med pengar liksom en lokal fond i Göteborg.

– Det är otroligt roligt att vara ute med dessa ungdomar. Det är lärorikt för dem, både musikaliskt och socialt. De blir otroligt sammansvetsade – som en enda stor familj, tycker Helena Hansson som är ordförande i föräldraföreningen.

Del i kommunala musikskolan

All övning inför resan görs inom den kommunala musikskolan på kvällar och hålls av kulturskolans lärare. Kulmus är ett samarbete mellan stadsdelarna Askim, Frölunda, Högsbo, Majorna och Älvsborg. Styrsö ingår också men med en mindre del av sin kulturskola.

78AC_2.jpg
Götheborg lägger till vid West India Docks