Två ungdomsprojekt i Göteborgs Stad har tillsammans fått 360.000 kronor från statliga Ungdomsstyrelsen. Merparten av pengarna har Meeths fått. Därifrån åker en grupp tjejer till Moldavien i slutet av juni.

– Det ska bli jätteintressant och spännande att få utbyta erfarenheter med ungdomar från några andra länder, säger Linda Eriksson som tillsammans med de andra tjejerna i GoAhead, 17-18 år gamla, arrangerat spelningar för tjejer i Göteborg.

Pengarna, 290.000 kronor, ska bekosta en elva dagar lång resa för ett 40-tal ungdomar från fyra länder till en liten stad som heter Cosnita inte långt från den moldaviska huvudstaden Chisinau. Förutom Sverige och Moldavien deltar ungdomar från Ukraina och Danmark i utbytet.

– Moldavien är Europas fattigaste land och jag vill se hur det påverkar vilken frihet ungdomarna har att till exempel ordna spelningar. Vi kommer från ett rikt land med stora möjligheter, säger Linda Eriksson.

Mansdominerad bransch

GoAhead har de senaste två åren arrangerat spelningar, under ett år på Meeths salonger, men nu på olika klubbar runt om i stan som till exempel Sticky Fingers.

Tjejerna tröttnade på att det var så många killar i musikbranschen och riktar enbart in sig på att få fler tjejer att spela och uppträda. Nu hoppas Linda på att hon får ta del av andra tjejers erfarenheter i ett musik- och kulturutbyte.

– Det känns jätteroligt att vi får komma iväg, säger Erik Billander som är projektledare på Meeths.

Han betonar att det är mötet i sig som är det viktiga.

Pengarna från Ungdomsstyrelsen är ett EU-projekt som heter Ung och Aktiv i Europa, med det övergripande målet att främja det europeiska medborgarskapet.

Volontärarbete på ryskt barnhem

Det andra projektet från Göteborg att få pengar är Teen Dream Ungdomssatsningen Hisingen som får 70.000 kronor för att skicka en volontär till Ryssland för att arbeta med handikappade barn.

I sex månader ska volontären arbeta direkt med barn på barnhem och bland annat föreslå nya lekar och metoder och skapa kontaktmöjligheter mellan handikappade barn och deras familjer.

Fotnot:
Vid fem tillfällen per år fördelar Ungdomsstyrelsen totalt 20 miljoner kronor till internationella projekt. Den här gången har Ungdomsstyrelsen beslutat att stödja 33 projekt runt om i landet, varav två i Göteborg.