Hammarkullekarnevalen är temat. Kulturvandring i Hammarkullen arrangeras den 15 oktober och det blir konst, mat, poesi, musik och hantverk. Årets tema är Hammarkullekarnevalen - ett kulturarv i Sverige. “Tanken är att visa vad som finns i Hammarkullen, många av verksamheterna har inte öppet för alla i vanliga fall”, säger Gloria Esteban, projektledare HAM-SAM Karnevalskommittén i Hammarkullen.

Det är elfte året för Kulturvandring i Hammarkullen och det blir aktiviteter med aktörer från området, men också med andra inbjudna. Folkets hus är samlingsplats och där är det också fokus på årets tema: Hammarkullekarnevalen – ett kulturarv i Sverige.

Gäst kopplad till årets tema

– Det var ett erkännande karnevalen fick 2020 och som vi inte kunnat göra något stort av, så det gör vi under kulturvandringen.

I Folkets hus kommer flera grupper som är aktiva i karnevalen att berätta om sitt arbete, om danserna och dräkterna. Det blir även uppträdande.

– Vi har en gäst som är kopplad till årets tema. Det är Annika Nordström på Institutet för språk- och folkminnen som berättar om Unescos konvention om det immateriella kulturarvet, säger Gloria Esteban.

Kulturvandring i Hammarkullen pågår kl 12-17.30. Programmet finns på Facebook och kommer också att delas ut på plats under dagen.

Fritt inträde och alla är välkomna

Här följer några exempel på vad som händer:

  • I Angereds folkhögskola läser eleverna poesi och prosa samt bjuder på musik.
  • Fritidsgården Mixgården i Hammarkullen har öppet. Temat är Palestina, de säljer mat och fika där pengarna går till en fritidsgård i Shatila. Det blir även musik som är inspirerad av Palestina och Mellanöstern.
  • I Aktivitetshuset i Hammarkullen är det matmarknad med plockmat och sötsaker från olika länder. Det finns även hantverk.
  • På Fixoteket i Hammarkullen går det att göra en egen karnevalmask av returmaterial.
  • I Folkets hus är det utställning med flera konstnärer.
  • Interreligiösa rådet i Nordost ordnar en tempeltur till tre platser. Den startar på Hammarkulletorget klockan 13.
  • Lokala guider har konst- och kulturarvsvandring klockan 13.30 och 15. De visar muralmålningar och berättar om Hammarkullen som stadsdel.
  • Nordiska akvarellmuseet är på Hammarkullens bibliotek. Där går det att måla med akvarell och bli guidad av museets pedagoger.

Det är fritt inträde till alla aktiviteter på kulturvandringen. Alla är välkomna och det finns något för både stora och små.