Premiär för underjordisk utställningshall. Graffitikonstnären Jonathan Ollio Josefssons föränderliga målningar är den allra första utställningen på Hammarkullens spårvagnshållplats. Inriktningen för den nya utställningshallen är bred – både lokala konstnärer och andra utställare ska fylla montrarna.

– Det som är kul är att så många passerar utställningshallen. I första hand vänder den sig till de som bor, verkar och besöker Hammarkullen. Men också till alla andra göteborgare, det går snabbt och lätt att ta vagnen hit, säger Peter Rundkvist, kulturkoordinator på Utveckling Nordost.

Konst som förändras
På lördag den 7 december är det vernissage för utställningen Transformation av graffitikonstnären Jonathan Ollio Josefsson. Den består av målningar med starka färger och tydliga kontraster som på ett oväntat sätt förändras under utställningsperioden.

Utställningshallen är en del av arbetet med att göra den underjordiska spårvagnshållplatsen mer attraktiv. Förra hösten invigdes de permanenta konstverken som pryder tunnlarna där spårvagnen kör: Någon som du av Frida Yngström och Terra av Frida Oliv.

Plats för lokala initiativ
Nu får också rummet i hallen där rulltrappan går upp montrar för tillfälliga utställningar.

– Inriktningen är väldigt öppen, det måste inte alltid vara konst. Såväl lokala konstnärer, skolor och andra ska ha möjlighet att ställa ut. Det är Kultur och Fritid som gör urvalet och ansvarar för att fylla rummet, säger Peter Rundkvist.

Satsningen på konst i Hammarkullen ingår i Utveckling Nordost, Sveriges största EU-projekt inom stadsutveckling, som avslutas vid årsskiftet.

Transformation har vernissage lördagen den 7 december klockan 13. Utställningen pågår fram till början av mars 2014.