På lördag startar Göteborgs Internationella Konstbiennal 2005. Utan ett tema, men med en röd tråd: Vad är verkligt? Det är tolv konstnärer från hela världen som samlas i Göteborgs Konsthall, Göteborgs Konstmuseum och i Hasselblad Center. Stora utrymmen för stora, samtida konstverk.

– De flesta konstnärerna bidrar med ett eller två nyskapade verk, några lite fler, men i flera fall handlar det om stora, intressanta verk som ställer frågor om vad som är verkligt, vad är dokumentärt, vad är reellt? säger biennalens projektledare Ann Bergström.

Identitet och utseende

Det är Sara Arrhenius som har varit curator och valt ut de tolv konstnärerna, som i sina tidigare verk alla har visat intresse för den här biennalens titel: More than this! Negotiating Realities.

– Svenska Miriam Bäckström behandlar till exempel begreppet identitet intressant. När är man den man verkligen är? Och Marcel Odenbach från Tyskland har jobbat med mäns förhållande till utseende på ett roligt sätt, säger Ann Bergström.

Ordet biennal betyder ”konstutställning som återkommer vartannat år”, och det här är tredje gången som Göteborg arrangerar en internationell biennal. Förra gången, 2003, kom 22.000 besökare, nu hoppas man på ännu fler, till alla evenemang som biennalen innefattar.

Digert sidoprogram

– Vi vill fungera som en inspirationskälla för den lokala och regionala samtidskonsten, därför har vi ett digert sidoprogram och stort samarbete med gallerier och andra institutioner som kompletterar biennalen, säger Ann Bergström.

Till exempel kommer Cinemateket att visa sex långfilmer med anknytning till konstnärerna på Bio Capitol, bland annat Pasolinis Matteusevangeliet och Coppolas Avlyssningen.

– Biennalen arbetar långsiktigt och har en tydlig konstförmedlande och pedagogisk ambition, vilket visar sig i den ganska omfattande barnverksamheten. Alla skolor, inte bara i Göteborg utan i hela regionen, besöker biennalen gratis, säger Ann Bergström.

Göteborgs Internationella Konstbiennal 2005 är öppen 3:e september till 6:e november.