2012 är barnkulturår i Göteborg. Är du fem år, göteborgare och intresserad av kultur? Då har du mycket att se fram emot den närmaste tiden. Den konstnärligt inspirerande boken ”High Five!” är just nu på väg till en förskola nära dig, och dina pedagoger får gå på workshop med en svängig dansväska.

Att femåringar kan vara kreativa och fyllda av konstnärlig lust är ingen nyhet, men det är sällan tio års skapande och samlade verk sammanfattas i en och samma publikation. Men nu är den här, boken ”High five!”.
142E_2.jpg

– Det var förra konstkonsulenten Britten Löfqvist som i tio års tid skapade kreativa möten mellan professionella konstnärer och femåringar på stadens förskolor. Konstverken i olika tekniker som blev resultatet har varje år ställts ut på Göteborgs konstmuseum, men de har också dokumenterats och nu blivit samlade i boken ”High five!”, säger Annelie Eriksson, projektledare för Barnkulturåret.

I tio kapitel presenteras de olika konstprojekten tillsammans med tankar om arbetet och utställningarna, och när boken nu skickas ut till stadens alla förskolor är den tänkt att fungera som inspiration för pedagogerna till skapande arbete med barnen.

Väska full med rytmer
Detsamma gäller Dansväskan, som också är på väg ut till stadsdelarnas kultursamordnare för att entusiasmera unga och vuxna.

7AE4.jpg
– Dansväskan riktar sig till barn mellan fem och nio år och innehåller alltifrån musik och filmer av olika typer till discokula, sjalar och koreografier att inspireras av. Mellan veckorna 10 och 22 håller danspedagogen Helena Ivarsson workshops med skolpersonal som är intresserade av att lära sig mer om hur de kan använda sig av dansen i sin undervisning, säger Annelie Eriksson.

Den som är sugen på att dansa innan dess har alla möjligheter den här veckan. På söndag är det internationella Dansens dag, som firas i förskott redan på fredag på en rad ställen i Göteborg. Bland annat på Hammarkulletorget, i Flunåsparken och på Röhsska museet.