Boken, alltså. Vilket är det konstigaste djuret i världen? är frågan som en myrslok ställer sig i den hyllade barnboken Konstiga djur. Nu får alla Göteborgs elever i årskurs 3 chansen att liksom myrsloken få reda på svaret – och samtidigt upptäcka såväl läsglädje som att det är det unika vi alla har gemensamt.

Den lika roliga som tankeväckande boken kommer under festliga former att delas ut gratis runt om på stadens bibliotek under hösten. Mottagare är alltså alla elever i årskurs 3 i Göteborg och avsändare är, för elfte året i rad, Göteborgs Stads kulturnämnd och Statens Kulturråd.

Fick Augustpriset 2011
Årets utvalda bok, som är författad av Lotta Olsson och illustrerad av Fredrika Siwe, nominerades till Augustpriset 2011 och är en humoristisk och tankeväckande berättelse på temat att vara annorlunda. Myrsloken, som tror att han är världens konstigaste djur, anordnar en tävling för att avgöra saken men blir snart varse att alla egentligen är ganska konstiga och att det är det som gör oss så lika.

Premiär för utdelning av Konstiga djur, och en medföljande Läsdagbok, sker på Röhsska museet på torsdag 15 november kl 8.30 och 10.00, då bland andra författaren kommer att möta den första kullen tredjeklassare som får läsutmaningen i sina händer.