Dômen och Göteborgs Konsthall i nytt samarbete. Med sikte på konstnärligt intresserade tonåringar arrangerar Göteborgs Konsthall och Dômen konstskola i sommar sitt första gemensamma konstkollo.

En del har sommarjobb, några vill resa, andra går helt upp i sin idrott – men under andra hälften av juni finns nu också chansen att gå på konstkollo hos Dômens konstskola i Slottsskogen och Göteborgs Konsthall.

Skolan har redan tidigare arrangerat sommarkurser men i år slår man för första gången sina påsar ihop med Göteborgs Konsthall.

– På konstkollot kommer vi att utgå från den utställning av Chitra Ganesh som finns på Göteborgs Konsthall från 15 juni till 16 september, säger konstkonsulenten Ann-Sofi Roxhage.

Indiska inspirationer
Chitra Ganesh är född och uppvuxen i New York, men har indiska rötter som gör sig påminda i hennes konstnärliga uttryck – oavsett om det handlar om fotografi, teckning, färgstarkt måleri eller i fanzinets form.

18-21 juni bjuds 20 ungdomar i åldern 13-15 år in för att prova sina kreativa och konstnärliga talanger under överinseende av Dômens lärare, konstnärer som är knutna till skolan, och Göteborgs Konsthalls pedagoger. Den följande veckan är målgruppen äldre tonåringar från 16 till 19 år.

Utmaningar för alla
– Man behöver inte ha några förkunskaper för att vara med. Vi kommer att se till att det finns utmaningar både för nybörjare och för dem som redan hållit på ett tag, säger Ann-Sofi Roxhage och fortsätter:

– Vi hoppas fylla en lucka som bland annat uppstått sedan de estetiska ämnena togs bort ut gymnasieskolans läroplan. På konstkollot kan ungdomarna få prova sig fram och kanske bli intresserade av att så småningom söka sig till en konstnärlig utbildning.

Med Chitra Ganeshs verk som inspiration, och Dômens ateljéer som utgångspunkt, kommer kollo-deltagarna också att ge sig ut i Slottsskogen för att fånga intryck. Varje kursvecka avslutas med en utställning där familj, vänner och allmänhet får möjlighet att möta den konst som skapats under veckan.

69C4_2.jpg

Fotograf: Åsa Pröjts