Grafik och foto i vår. Inför våren 2020 har Göteborgs Konstmuseum rotat fram grafiska blad från de egna gömmorna och bjudit in den samtida fotokonstnären Trine Søndergaard vars bilder ställs ut från april.

Den danska fotografen Trine Søndergaard har ofta synen och blicken som motiv.

I våra öppnar två nya utställningar på Konstmuseet.

Först ut är en samlingsutställning med grafiska blad från 1400-, 1500- och 1600-talen ur museets egna samlingar som öppnar den 14 mars. Grafiska blad, undrar kanske någon, vad är det? Jo, det är ett samlingsnamn för konstverk som är

framställda med olika trycktekniker, som exempelvis etsningar, träsnitt och kopparstick.

Picassos Akrobatfamilj kvar till 27 september
På utställningen visas verk av kända grafiker som Albrecht Dürer (1494–1533) och Marcantionio Raimondi (1475–1534), men också bilder av mindre kända konstnärer.  Dessutom kan man som besökare kika på museets äldsta blad ”Kristi födelse” av den okände kopparstickaren ”mäster E.S.”, från omkring år 1450 och ett av de största  – ”Sankt Hieronymus” av Battista Franco.

Den 18 april öppnar nästa utställning – med den samtida danska fotografen Trine Søndergaard, som i och med detta gör sin första separatmuseum på ett svensk museum. Ett bärande tema i hennes konstnärskap är synen och blicken, och hon återkommer ofta gång på gång till liknande motiv i sina verk.

Dessutom fortsätter Konstmuseets specialvisning av Pablo Picassos ”Akrobatfamilj” under våren, och pågår till och med den 27 september.