Utställning 22 okt–12 mars. Albert Edelfelt är en av Finlands mest älskade konstnärer genom tiderna och hans första utställning i Sverige ägde rum i Göteborg redan 1884. Nu visar Göteborg Konstmuseum utställningen Albert Edelfelt – Modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa. Lördag 22 oktober är det vernissage.

Albert Edelfelt, verksam i slutet av 1800-talet, blev tidigt erkänd på den internationella konstscenen. Han rörde sig mellan det lokala och det kontinentala livet, vilket syns i hans målningar.

Nu utgör hans konstverk den stora utställningen på Göteborgs konstmuseum som öppnar i morgon lördag 22 oktober med en vernissage klockan 11–17. Invigning äger rum klockan 14 i Etagen. Patrik Steorn, museichef hälsar välkommen. Maimo Henriksson, Finlands ambassadör, inviger utställningen.

”Vi har flera betydelsefulla verk av honom i samlingen”

– Det är särskilt kul att visa Edelfelt på Göteborgs konstmuseum med tanke på att vi har flera betydelsefulla verk av honom i samlingen, inte minst På havet (1883) som är en favorit hos publiken och tillhör presentationen i Fürstenbergska galleriet. Med den här utställningen kan vi fördjupa kunskaperna om museets verk av Edelfelt och foga in Göteborg i konstnärens kosmopolitiska geografi, säger Patrik Steorn, chef för Göteborgs konstmuseum.