Nytt sätt att nå ut under pandemin. Utställningen ”Konst på besök” från Göteborgs konstmuseum ska visas på vård- och omsorgsboendet Gerdas gård i Högsbohöjd. Den består av reproduktioner av åtta kända verk ur samlingen och är ett nytt sätt att nå ut till de boende under pandemin.

– Vi vill skänka glädje och meningsfull samvaro och uppmuntra till att tänka kring och betrakta konst för sig själv eller tillsammans, säger Linda Noreen, programsamordnare på Göteborgs konstmuseum.

Äldre är en viktig målgrupp för Göteborgs konstmuseum, men covid-19-pandemin har gjort det svårt att möta publiken. En lösning på det är projektet ”Konst på besök” som tagits fram tillsammans med personalen på vård- och omsorgsboendet Gerdas gård.

– Konst, form och bild har bevisat positiva effekter på människor med nedsatta kognitiva förmågor. Vi har tidigare arbetat med olika konstnärer och har kunnat se hur våra hyresgäster genom konst har kunnat uttrycka sig genom andra former än ord, säger Camilla Gazic, enhetschef på Gerdas gård.

Konst för alla

Projektet utgår från pedagogiken i Möten med minnen. Det är visningar som Göteborgs konstmuseum ordnat sedan 2013 och är ett sätt att möta människor med demensdiagnos. Utställningen består av åtta bilder med porträtt och djur som tema. Det är reproduktioner i storformat av kända verk i konstmuseets samling. Programsamordnaren Linda Noreen säger att projektet främst handlar om att konsten ska finnas till för alla.

– Samtidigt sprider vi kunskap om konstmuseets samling av konst från 1400-talet och framåt och kan även ge personalen på boendet en inblick i konstpedagogiska strategier som kan underlätta för samtal om konst, livet och minnen.

Konst på besök öppnar 13 – 14 april på Gerdas gård. Det är en vandringsutställning som fler vård- och omsorgsboenden kommer att erbjudas.