Ställer ut Frida Kahlo och Diego Rivera. I oktober öppnar Göteborgs konstmuseum en utställning med världens mest omskrivna konstnärspar. Bland annat visas några av Frida Kahlos mest kända självporträtt och betydande oljemålningar av Diego Rivera.

Det är första gången det mytomspunna paret visas tillsammans i Sverige. Deras livsöden är lika uppmärksammade som deras verk och båda har varit föremål för filmer och böcker.

− De levde ett dramatiskt liv. Ett intressant fenomen är att Diego Rivera var jättestor på 1920-, 30- och 40-talen och då var Frida Kahlo relativt okänd. I dag är det helt tvärtom. I den yngre generationen känner alla till Kahlo, men inte Rivera, säger Per Dahlström på konstmuseet.

Japansk kommentar till Kahlos konst
Höstens utställning på Göteborgs konstmuseum innehåller ett 30-tal centrala verk ur Frida Kahlos och Diego Riveras produktion, hämtade ur en samling med modern mexikansk konst. Självporträtt och oljemålningar visas liksom teckningar, litografier, collage och fotografier.

Dessutom visar museet en film av den japanske konstnären Yasumasa Morimura.

− Filmen är en kommentar till Frida Kahlos konstnärskap. Morimura arbetar med att sätta in sig själv i andra konstnärers verk, ungefär som Cindy Sherman, säger Per Dahlström

Utställningen öppnar den 23 oktober och pågår till den 22 januari nästa år.