Stärkande kraft. På Huldas hus för kvinnor som befinner sig i hemlöshet är kreativt arbete en central del av verksamheten. Därför var svaret givet när konstnären Emma Stüffe erbjöd sig att hålla en workshop i måleri. Nu är målarverkstaden i full gång och senare i vår blir det vernissage.

– Kvinnorna här bär på historier och jag hoppas att de tillsammans med mig kan hitta ett kreativt sätt att uttrycka sig som känns bra, säger konstnären Emma Stüffe. Foto: Jenny Martinsson

En del använder penslar, vissa målarknivar och andra sina händer. På Huldas hus skapar en grupp kvinnorna var för sig och ihop– samtidigt.

– Vi skapar grunder i individuella verk och tillsammans kommer de bilda en stor målning. Man får gärna måla lite på grannens målning och vi målar utanför ramarna och det behöver inte vara perfekt, förklarar konstnären Emma Stüffe

Det är många som anmält sig till hennes workshop i måleri på Huldas hus för kvinnor i hemlöshet.

– Kvinnorna här bär på historier och jag hoppas att de tillsammans med mig kan hitta ett kreativt sätt att uttrycka sig som känns bra, säger Emma.

Stärkande kraft

Hon menar att konsten som uttrycksform kan lindra och underlätta när vi kämpar med utmaningar i livet.

– Att skapa utifrån det undermedvetna och låta det styra färger, former, texturer är ett sätt att låta ens inre väsen få en form.

Foto: Jenny Martinsson

Inne på Hulda hus är väggarna fulla av textilkonst, målningar och pärlplattekonst som vittnar om många år av skapande i huset.

Maria Sundstedt är enhetschef för Huldas hus och berättar att möjligheten att uttrycka sig kreativitet är oerhört viktigt för kvinnorna som kommer dit, framför allt de som inte längre befinner sig i den mest akuta fasen av hemlöshet.

– När du har kommit så lång att du kanske bor i någon av Göteborgs Stads tillfälliga boende och börjar uppleva lite stabilitet i tillvaron finns ett stort behov av att uttrycka sig och skapa något konkret som lämnar ett avtryck, säger hon.

Kreativitet i alla former

Genom åren har Huldas hus bland annat gett ut en tidning med dikter och ordnat kurs i silversmide och det finns möjlighet att till exempel arbeta i en egen textilverkstad eller ägna sig åt trädgårdsarbete.

Huldas hus är endast för kvinnor men efter vernissagen hoppas Maria Sundstedt kunna visa konstverken även i en annan lokal.

– Jag vill att alla ska kunna ta del av allt fantastiskt som skapas innanför dessa väggar, säger hon.

Foto: Jenny Martinsson