Jubileumsprojekt på Vårväderstorget. Hallå där Jessica Winnberg, producent för jubileumsprojektet Air 4 x 400 år som arrangeras i Göteborg 31 maj–5 juni. Berätta om projektet!

– Det är ett samarbete mellan Göteborg, Borås, Luleå och Piteå – städer som alla fyller 400 år i år. Varje stad anordnar ett konstnärsutbyte, ett så kallat residens, under sitt firande där man bjuder in en konstnär

Jessica Winnberg.

från varje stad. Piteå hade sitt konstnärsutbyte förra veckan och där arbetade konstnärerna med snö

Var kommer Göteborgs residens att äga rum?

 – Det kommer att äga rum i Biskopsgården 31 maj–5 juni. Det var Göteborg & Co unga referensgrupp Power to the youth, med personer mellan 15 och 25 år, som valde platsen. De fick lägga förslag, och en av killarna som heter Kalled Josef hade en väldigt bra motivering till varför det skulle vara i Biskopsgården. Så det blir på Vårväderstorget.

Vad kommer att hända under veckan?

 – Konstnärerna anländer 30 maj och kommer att arbeta på platsen med fyra olika kuber. Temat är regn. Det kommer att vara regn i kuberna och man ska på olika sätt tolka regn. Det är ett interaktivt konstverk som kommer att filmas men sedan försvinna från platsen.

Ni söker konstnärer till residenset i Göteborg?

 – Ja! Sista ansökningsdag är redan nu på söndag. Man ansöker på www.tillt.se som hanterar open callet. Projektet är ett samarbete mellan Tillt, Rain Gothenburg och Göteborgs 400-årsjubilem. Man lämnar sin idé vid ansökningen. Det kommer sedan att bli intervjuer utifrån hur man tänkt genomföra den. Det blir spännande. Jag vet inte alls vilka som ansökt eller vilka idéer som kommit in än så länge.

Vad krävs av konstnären?

– Man behöver vara uppfinningsrik och innovativ och ha en bra idé på hur man kan tolka 3×3 meter regn i en kub.