Orientalisk dans, Mamma Mu-teater, svensktoppslåtar från 60-talet, bouleturnering och tjuvtitt i konstnärernas ateljéer. Det och mycket mer erbjuder Konstepidemin när de slår upp dörrarna för sitt årliga Konstepidemins Dag den 15 maj.

Visste du att Konstepidemin har cirka 90 ateljéer och är Europas största ateljéområde? Konstepidemin ligger vid Linnéplatsen, och är ett centrum för Göteborgs konstnärer och andra kreativt skapande yrkesgrupper.

Hyr ateljéer

De som hyr ateljéer här är bland andra silversmeder, bildkonstnärer, scenografer, musiker, keramiker och författare (bland annat Åke Edwardson). På området finns även en restaurang och flera gallerier som har öppet dagligen.

5908_2.jpgEtt av dem är Galleri Hnoss, som är Nordens enda renodlade smyckegalleri. Fram till den 19 maj är det Nel Linssens smycken av förädlat papper som ställs ut där.

Konstepidemins dag

Till vardags är dörrarna till ateljéerna stängda för utomstående. Då vill de allra flesta ateljisterna ha arbetsro, men det är många som vill komma och kika in.

– Allmänheten har visat ett stort intresse för att se ateljéerna. Det är det som är anledningen till att vi anordnar Konstepidemins Dag varje år, så att alla som vill ska få chansen att titta sig omkring. I fjol kom det mellan 1 500 och 2 000 besökare under dagen, säger Maria Lundberg som är administratör på Konstepidemin.

Förutom många öppna ateljéer kommer det i år på Konstepidemins Dag att bjudas på orientalisk dans, barnteater med Mamma Mu, musikunderhållning med tema Svensktoppar från 60-talet, jazz och bluesmusik, gatumålning, ansiktsmålning för barn, bouleturnering och möjlighet att besöka något av de fyra gallerierna.

Inträdet kommer att vara gratis på Konstepidemins dag, den 15 maj, och det är öppet kl 12–16.

Från kolera till konst

50BC.jpg
Bakgrunden till Konstepidemin och själva ordet ”epidemi” är ganska intressant. Lokalerna har nämligen varit epidemisjukhus för bland annat kolera- och tyfussmittade.

Det resulterade i namnet Konstepidemin. Konstepidemin drivs av föreningen Konstepidemin, som i stort sett är självfinansierande när det gäller ateljéer, personal med mera.

Men flera av de olika projekt och aktiviteter som Konst epidemin erbjuder finns till bland annat genom bidrag från Göteborgs Kulturnämnd.

Även byggnaderna ägs av Göteborgs Stad. Tanken bakom detta konstcentrum, som startades för 17 år sedan, var att konstnärer inom nästan alla genrer skulle kunna hyra billiga ateljéer, inspireras och arbeta med andra kollegor och samtidigt få en chans att ställa ut sina verk.

Levande bevis

Per Agelii är ett levande bevis på att samarbeten över gränserna fungerar.

2C34_2.jpg
– Vi samarbetar mycket och ger på så sätt varandra jobb. Det är en av de stora fördelarna med att hålla till här. Jag gör till exempel scenografi åt dem som håller på med teater här, säger skulptören Per Agelii.

Just nu håller Agelii på med en skulptur i frigolit, men han arbetar också med en idé om att göra duschar i form av två meter höga flamingor som ska placeras i en torrlagd damm.

Han har lyckats göra sin ateljé riktigt hemtrevlig, trots att den ligger i en lokal som en gång i tiden var epidemisjukhusets likbod (!).

Hugger änglar

En annan personlighet som man kan stöta på när man besöker Konstepidemin är Sverker Eklund.

– Jag hugger mina flickor, säger Eklund med glimten i ögat.

Hans specialitet är änglar av trä. Hans ateljé har tidigare haft Ernst Billgren som hyresgäst. Liksom många andra på Konstepidemin har han inrett sin ateljé nästan som ett hem. Här finns stereo, kylskåp, säng och … ett marsvin!

– Ja, frun har blivit allergisk, så marsvinet får vara här så att mina döttrar kan komma och hälsa på.

Fakta – Konstepidemin

Plats: Konstepidemins väg 6, vid Linnéplatsen.

Ateljéer: Cirka 90 ateljéer som hyrs av ungefär 120 personer. Gallerier: Galleriet, Pannrummet, Bergrummet och Hnoss.

Öppettider (gallerierna): Tisdag–torsdag 12–17, fredag–söndag 12–16

Gästateljéer: På området finns fem gästateljéer som hyrs ut, främst till internationella konstnärer.

Barnakademin: Hit kan barn komma som tycker om att måla och skapa. Boka tid, det brukar bli fullt!

De ungas Akademi: Cafékvällar på måndagar med samtal och diskussioner för alla under 23 år. Startar igen till hösten.

Scenlunch: Olika slags kortare föreställningar på onsdagar kl 12:30.
Telefon: 031-82 85 58