Invigdes på ny konsthörna för seniorer. 35 bilder från förra året har samlats i Coronaknåpet. Ett konstverk med ögonblicksbilder och som avtäcktes i mitten av december när en ny konsthörna i Gamlestadens medborgahus invigdes.

– Coronaknåpet är som en tidskapsel över det märkliga året 2020, säger äldrekonsulent Carina Byhlin Andreasson i stadsområde Nordost

Det var när hon märkte hur pandemin och isoleringen blev tuff för många seniorer som hon letade alternativ för aktiviteter som kunde utföras hemma. Så hittade Carina att Blå stället i Angered samlade in bilder från alla som ville bidra under isoleringen och tänkte att så kan väl vi också göra.

Vill ha nåt att pyssla med

– Jag vet att många mår bra av att ha något att pyssla med och att få skapa med sina händer. Så jag kontaktade våra seniorer, affischerade på trygghetsboende och träffpunkter och gjorde upprop på Facebook och bad alla som ville att skapa rutor till något som skulle kunna bli en gemensam berättelse.

Bilderna skulle vara 15×15 centimeter, men val av material och motiv var helt fritt. I september samlades bilderna in.

– Det var fantastiskt att se helheten. Det blev som en tidskapsel med både humor och allvar över året som gått, säger Carina Byhlin Andreasson.

Invigning och vernissage

I mitten av december hölls ett litet och coronasäkert vernissage där en av seniorerna som bidragit till konstverket, kommunalrådet, stadsdelsdirektören och Carina deltog. Samtidigt invigdes också en utställningsyta i Gamlestadens medborgarhus, ”De årsrikas allé”. Tanken är att den ska användas så att seniorer ska kunna visa upp sina konst- och hantverk.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner och deltagarna är jättestolta över sitt gemensamma konstverk. Och det har fått ringar på vattnet. Flera stadsdelar och plaster runt om i regionen har hakat på och samlar in bilder, säger Carina Byhlin Andreasson.

Den 25 januari flyttar konstverket för en tid till kulturhuset Blå stället för deras utställning ”Karantänkonst”. Blå stället öppnar den 25 januari, om inte restriktionerna förlängs.