Tänds till första advent. Som en del av Julstaden placerar Göteborg & Co den här veckan ut nio ljuskonstverk i centrala stan. Konstverken tänds till första advent och bildar tillsammans en ljuskonstpromenad mellan Trädgårdsföreningen till Domkyrkan.

– Alla ljuskonstverk representerar sina egna kopplingar till temat “hjärta”, och förmedlar orden värme, kärlek och omtanke på sina egna sätt. Med denna utställning vill vi sprida ljus, värme och samhörighet under en tid på året som är som mörkast, säger Madeleine Rexius, koordinator på Göteborg & Co för Julstaden.

Ljusrör och led-lampor

Det finns nio ljuskonstverk att se. Ett av dem heter Desire och är gjort av UxU studio i Taiwan. Det består av 1500 ljusrör och illustrerar mängden av information som läpparna kan förmedla. På insidan går det att se ett hjärtslag. Desire står i Trädgårdsföreningen.

I Bältesspännarparken och utanför Stora Teatern finns Talking heads av Viktor Vicsek från Ungern. Konstverket består av huvuden som visar känslor och pratar med varandra med hjälp av ljus. Varje huvud består av ungefär 4000 led-lampor.

Julstaden i Göteborg 2020 börjar på första advent den 29 november med upplevelser som är anpassade till covid-19-pandemin.

Desire av UxU Studio, Taiwan, finns i Trädgårdsföreningen.