På Göteborgs Stadsmuseum finns två miljoner bilder. De flesta har aldrig visats i offentliga sammanhang. Nu lyfter museet fram 400 av dem för en bredare publik under namnet Kontrast. Museet passar samtidigt på att ge ut en bok baserad på bilderna i utställningen.

Det var dåvarande chefen Gunnar Dahlström som väckte tanken att lyfta fram den rika bildsamlingen i en större utställning.

Nyinflyttade berättar

– Det har lett till att ett utsnitt av dessa bilder nu visas baserade på olika tema, men även konst ur samlingarna, nu levande konstnärers verk och berättelser av nytillflyttade göteborgare, säger Karsten Bjergfelt projektledare för Kontrast – Göteborg i bilder.

6908.jpg
Ett rum innehåller intervjuer med nyinflyttade medborgare från olika delar av världen som berättar om mötet med Göteborg.

I ett annat rum visar unga fotografer sina perspektiv på staden, – som estetisk realitet, historisk konstruktion och social verklighet.

En sällsynt inblick i Göteborgs förändringar

Tanken är att detta ska göra att dåtid och nutid får möjlighet att spegla sig i varandra på ett tankeväckande sätt.

I sin helhet spänner utställningen över 120 år av lokal historia.

Förutom utställningen anordnas även seminarieserier och bokutgivning. Tillsammans ger de en sällsynt inblick i de förändringar som Göteborg, dess stadsbild och invånare, har genomgått.

Boken som baseras på utställningen heter ”Synade samlingar – Göteborgsbilder från två sekel” och finns att köpa på Stadsmuseet.

5636.jpg

Matpaus vid basarerna vid Kungstorget 1961. Foto: Jan Olsson

72CA.jpg

Kvinnlig fotograf med sällskap på brygga 1910. Foto: Wezäta studio