Upplevelser för stora och små. En tur runt jorden med en spårvagnsbiljett. Det är möjligt under oktober sista helg. På Planetafestivalen går det att ta sig från en andalusisk flamencoafton, via grekiska romantiska toner till en ösig konsert med musik från Bosnien och Hercegovina.

Under Planetafestivalen går det att uppleva musik och dans från hela världen, antigen som åskådare eller genom att själv prova på. Festivalen har funnits i tolv år och är ett samarbete mellan ett 30-tal olika aktörer, däribland flera verksamheter i Göteborgs Stad.

Fredag 30 oktober arrangerar Frilagret en somalisk klubb i samarbete med Musik Kultur Ungdomsföreningen. Där uppträder Idil Barkhad och Faisal Hawase, som blandar traditionell somalisk musik med moderna stilar.

Stadsbiblioteket bidrar till festivalen med en konsertkväll fredag 30 oktober. Duon Thomas och Guro spelar musik med rötter i svensk och norsk folktradition, och därefter bjuder kollektivet World music culture club på musik från hela världen.

Schottis och dancehall på biblioteket
Söndag 1 november blir det en heldag med dans på biblioteket. Både i form av uppvisningar och genom workshops där alla som vill kan få lära sig nya steg. Spännvidden är stor: Svensk schottis, brasiliansk samba, västafrikansk dans, jamaicansk dancehall, koreansk k-pop och indisk kathak.

– Planeta är ett jättebra tillfälle att locka nya besökare till Stadsbiblioteket, som vi hoppas även lånar med sig lite böcker och musik hem, säger programbibliotekarie Mirjam Önner

Programmet för Planetafestivalen innehåller en rad aktiviteter även för de yngre besökarna. Bland annat bjuder Sjöfartsmuseet på en historielektion i dansform på temat resan till Amerika lördag 31 oktober.