Världens bästa körer tävlar. Under en vecka i augusti samlas 5000 körsångare i Göteborg för European Choir Games Gothenburg 2019. Det är en av Europas största körfestivaler som bjuder på internationella tävlingar, jättekonserter och körsång på gator och torg över hela staden.

Under European Choir Games den 3-10 augusti blir det körmusik inom en mängd olika kategorier och musikstilar. I festivalen deltar cirka 140 körer från 36 nationer. Konserter kommer att hållas på Partille Arena, i stadens kyrkor och runt om på stan i samband med Gothenburg fulture festival som pågår parallellt.

Körsång är en av Sveriges största folkrörelser – hela 600 000 svenskar beräknas varje vecka engagera sig i någon form av körverksamhet.

Konceptägarna var väldigt glada över att kunna lägga tävlingarna i Sverige som är en riktig körnation. Det forskas om ”det svenska körundret” och bara i Västsverige har nästan 100 000 personer någon anknytning till körsång, säger Marit Zetterström, konsulent Körcentrum Väst.

Gratis gemenskap och glädje
Körfestivalen projektleds av Göteborg & Co i samarbete med Interkultur och Körcentrum Väst/Kultur i Väst med stöd av Västra Götalandsregionen.

– Det här är ett evenemang som bygger på gemenskap och glädje, det är en viktig del i evenemangsåret för Göteborg, säger Kristian Ferrara, projektledare Göteborg & Co.

Det säljs biljetter till tre större konserter under veckan: invignings- och avslutningskonserterna i Partille Arena och Sweden A Capella i Vasakyrkan. Men det allra mesta under festivalveckan är gratis, som att titta på de olika tävlingarna. Runt om i staden sprids festivalkänsla genom Friendship Concerts, där körer från olika länder sjunger tillsammans. Lokala körer kommer dessutom att förgylla gatulivet i stan.

– Göteborgarna och turister ska kunna ta del av så mycket gratis körsång som möjligt, säger Marit Zetterström.

Körsångens mello

Festivalveckan inleds med Eurovision Choir, en körsångens medlodifestival. Tävlingen har samma upplägg som Eurovision Song Content, och direktsänds i elva länder.
Sveriges bidrag är Manskören Zero8 från Stockholm och tävlingen direktsänds i SVT.

Under invigningen kommer en jättekör från Västsverige 350 personer att uppträda.

–  Det blir som en välkomnande hälsning från Västsverige!  Vi har bjudit in lokala körer, och sångare från ett 20-tal körer kommer att sjunga bland annat Abba och Avicii.

På onsdag tågar en stor körparad, Parade of nations, genom stan. Paraden avslutas på Kungstorget med en utomhuskonsert – där alla som vill får var med och sjunga.

Flera tävlingar ordnas
Förutom Eurovision choir anordnas ytterligare tre stora tävlingar. Open competion är helt öppen för alla körer. European champions competition riktar sig till Europas bästa körer som har internationell tävlingserfarenhet, och i Grand Prix of nations tävlar körer från hela världen som presterat i internationella tävlingar tidigare.

För de körer som inte vill delta i tävlingar finns det ändå möjlighet att bli bedömda och få feedback från professionella körexperter.

Festivalen avslutas med en finalkonsert med musikaltema med Göteborgs Symfoniker och ungefär 500 körsångare på Partille Arena.

– Det är första gången som det anordnas ett så här stort körevenemang i Sverige. Vi hoppas att det blir en inspiration för regionens körer och körledare lyssna på körmusik som man aldrig hade stött på annars, säger Marit Zetterström.