Håll avstånd-mannen räddar dagen! Fyra unga kreatörer på Kulturatom i Angered står bakom ett antal korta filmer som ska få ungdomar att hålla avstånd och ta ansvar. Idag tisdag 17 november släpps nästa film i olika kanaler, och därefter blir det en i veckan.

Kulturatom är ett kulturhus och en mötesplats för ungdomar mellan 16–20 år i Angered centrum. Här finns kafé, dansstudios, replokaler, projektkontor och arrangemangslokal. Ungdomarna själva är producenter av event, aktiviteter med mera.

Före sommaren förlängdes arbetet kring projektet Atom Agency utifrån sommarlovssatsningen i Angered. Fyra ungdomar anställdes och fick i uppdrag av Göteborgs Stad att skapa informationsfilmer om covid-19.

– Det visade sig vid den tiden att det var ungdomar i åldern 16–25 som i hög grad spred viruset. Eftersom vi jobbar med målgruppen passade det bra att ungdomarna själva var med och producerade budskapet. Ungdomarna har otroligt mycket potential i ungt kreatörskap, säger Sabina Lashari, projektledare för filmarbetet och ungdomskonsulent på Kulturatom.

Hoppas filmerna får stor spridning

Filmerna – sex stycken till antalet – är runt en minut långa och uppmuntrar på olika sätt till att följa rekommendationerna, som att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk. Dans, poesi, rap och beat box är några grepp som kreatörerna tagit till.

En av filmerna finns sedan i juli på stadsdelen Angereds Facebook. De nya filmerna kommer börja gå ut en och en på tisdagar framöver, med start 17 november.

– De ska finnas på Göteborgs Stads Youtube-kanal, på Kulturatoms Facebook och Instagram bland annat. All fritidsverksamhet kommer att ha tillgång till filmerna också. Vi hoppas såklart att de sprids så mycket som möjligt, säger Sabina Lashari.

Musik och dans för att nå ut

 Alieu Jeng är en av de fyra ungdomar som varit anställd i Atom Agency och producerat filmerna. I den film som redan ligger ute spelar han Avståndsmannen, och i filmerna som snart publiceras rappar han.

– Musik och dans passar för att nå målgruppen. Rap är en av grejerna som ungdomarna kommer tycka är intressant. Jag vill verkligen att den ska spridas och jag tror att den kommer nå ut, säger Alieu Jeng.