Granris och punk. Trädgårdsföreningens julhälsning blir digital i år. 24 kreatörer från trädgårds-Sverige har skapat varsin krans vilka presenteras som en julkalender på Instagram och Facebook. ”Det är väldigt blandade tolkningar – klassiskt, roligt, poetiskt, punkigt och naturligt”, säger Julia Román, verksamhetskoordinator, Trädgårdsföreningen.

Julia Román

Inför jul brukar Trädgårdsföreningen vanligtvis bjuda på en julutställning i Palmhuset. Förra året var det designern Hanna Wendelbo som bjöd på en blomsterutsmyckning ur den nordiska floran.

I år, när 24 trädgårdsinspiratörer bidrar med en varsin krans, är Hanna Wendelbo en av dessa. Bland övriga märks till exempel Rosendals Trädgård, Botaniska trädgården, Tjolöholms slott och Munkeröds floristutbildning.

– Vi har packat upp kransar från både Stockholm, Skåne och Dalarna, men det är såklart många bidrag från Göteborg med omnejd, säger Julia Román.

Vill förmedla hopp och inspiration

Julhälsningens namn är Samband och är en påminnelse om att det är gemenskap och sammanhang som till slut betyder mest för oss människor.

– Med årets julhälsning vill vi förmedla hopp, inspiration och naturens betydelse för oss alla.

Kreatörerna fick tolka fritt och det innebär att det både finns fyrkantiga kransar och någon på ställning. Några är mer juliga än andra med granris och röda band, medan en annan är grafittimålad i rosa och blått. Torkade växter, som är väldigt populärt just nu, förekommer på flera av kransarna.

– De är också i väldigt olika storlekar. Den största mäter nog 1,5 meter i diameter.

Hänger i Turistbyråns fönster

Under fredagen 27 november fotograferades alla kransar för att sedan hängas upp i fönstret på Göteborgs Turistbyrå vid Kungsportsplatsen.

– De finns att titta på där, men vi vill ju framför allt att vår publik ska ta del av kransarna digitalt för att undvika folksamling, säger Julia Román.

Ljuskonstpromenad genom parken

På tisdag, 1 december, läggs den första julhälsningen ut på Trädgårdsföreningens Instagram, Facebook och webbplats.

Palmhuset i Trädgårdsföreningen är stängt på grund av covid-19, men det blir ändå lite rörelse i parken under december. Julstadens ljuskonstpromenad startar i Trädgårdsföreningen, och tre av konstverken finns här.