Kinesisk körsång, arabiska lutaspelare och oriental groove. Världsmusikfestivalen i Göteborg 10 – 14 november bjuder på musik från många av världens hörn. Men inte från Irak.

Den irakiska folkmusikgruppen The Jameel Bashir Group for Iraqi Music skulle bli en av festivalens höjdpunkter. Men kriget i Irak och svenska visumkrav satte stopp för det.

– Tyvärr var det inte möjligt för gruppen att komma hit, säger Maya Lindberg, projektledare för festivalen.

– Eftersom den svenska ambassaden i Bagdad är stängd, hade musikerna varit tvungna att resa till Amman i Jordanien för att få visum till Sverige. Och den vägen är alltför farlig just nu.

Arrangeras för första gången

Ersättare för den irakiska gruppen blir en duo, Hussein Zahawy och Goran Kamil, som spelar kurdisk och persisk folkmusik.

Jive Connection, Papa Dee, Lena Willemark och Jonas Kullhammar drar igång festivalen med en konsert på Musikens hus på onsdagskvällen.

Sedan följer ett 30-tal konserter på Blå Stället, Pustervik, Frölunda kulturhus, Oceanen och en rad andra kommunala scener. Irländska Alan Kelly Trio och franska oriental groove-bandet Boukakse är några av de utländska gästerna. Från Sverige kommer bland annat Bablisk, Farabi, New Tango Orquestra och A Bossa Electric.

De fem festivaldagarna bjuder också på seminarier och workshops, till exempel kan man pröva att dansa orientalisk och senegalesisk dans eller spela oud, den arabiska lutan.

Bakom festivalen står Planeta, ett nätverk i Västra Götaland som består av ett 20-tal scener och konsertarrangörer inom folk- och världsmusik. Festivalen arrangeras i år för första gången, men är tänkt att bli ett återkommande evenemang.