Handikappidrottarna i Göteborg har nu fått ett eget sportcenter. Efter salut, fanfarer och toner från Kortedala musikskola kunde kronprinsessan Victoria på fredagen inviga det nya centrat på Kviberg, där handikappidrotten är prioriterad.

– Jag vågar påstå att centrat är unikt för landet. Ingen annanstans i Sverige finns en liknande hall som är anpassad till idrottare med funktionshinder, säger Rune Karlsson på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Ska fortsätta heta Pjäshallen

Tidigare har handikappidrotten varit utspridd på många ställen i stan. Nu får den en egen samlingspunkt på Kviberg.

– Här kan klubbar, ledare och aktiva mötas och utbyta tankar och erfarenheter. Och de kan själva styra hur de ska samarbeta och integreras med annan idrott, säger Rune Karlsson.

Det har kostat drygt 20 miljoner kronor att bygga om den före detta pjäshallen på det gamla regementsområdet till en toppmodern idrottsanläggning med två sporthallar, en mindre och en större. Här finns också kanslilokaler för Göteborgs Handikappidrottsförbund, konferenslokal och två klubbrum.

Centrat är på totalt 1.600 kvadratmeter och ska även fortsättningsvis kallas Pjäshallen.

Prinsessan möttes av salut

Det kommunala bolaget Higab äger huset och har finansierat större delen av ombyggnaden. Idrottsklubbarna hyr in sig men får ett driftbidrag på cirka 1,5 miljon kronor per år från Idrotts- och föreningsförvaltningen.

När kronprinsessan Victoria kom till Kviberg på fredagen, möttes hon av salut från LV 6 gamla kanoner, musik från Kortedala musikskola och rullstolsdans av föreningen 3V. Sedan invigde hon centrat genom att vrida om en nyckel så att en vikvägg hissades upp likt en teaterridå.

I den stora sporthallen stod då ungdomar från olika handikappidrotter – bland andra goalball, boccia, basket, fotboll och dans – som fick visa upp sig för kronprinsessan och alla inbjudna gäster.

Andra klubbar får också plats

– Det var väldigt stämningsfullt och mycket känsla i invigningen. Kronprinsessan gick runt och pratade med alla ungdomar och prövade på deras idrotter, berättar Rune Karlsson.

Pjäshallen ska alltså i första hand utnyttjas av handikappidrotten, men även andra klubbar kan få plats här.

– När det finns tider över, kan andra komma in. Redan nu har Kortedala Basket och Kortedala IF handboll bokat några timmar, säger Rune Karlsson.

189C.jpg