Fullt med folk i fröhandeln. Alfons Åberg, pojken från det anonyma höghuset, har nu fått kunglig glans i sitt nya hus. Kronprinsessparet Victoria och Daniel invigde Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg på torsdagen. Det nya kulturhuset ligger i den gamla fröhandeln vid Trädgårdsföreningens entré mot Drottningstorget.

Inför ett stort medieuppbåd, inbjudna hedersgäster och många stojande barn, skrev kronprinsessan Victoria och prins Daniel sina signaturer i husets gästbok som de allra första gästerna. Och därmed var huset invigt.

Stora och små högheter
1CC8.jpgFörfattarinnan Gunilla Bergström, född i Göteborg, som skapade Alfons Åberg för 40 år sedan, var själv på plats och talade:

– Ers kungliga högheter och alla ni andra små högheter, sa Gunilla Bergström och berättade om sin dröm:

– Min dröm är att alla barn ska få ha kvar sin iver och nyfikenhet. En förälders viktigaste uppgift är att få barnet att behålla den där rasande vetgirigheten och ivern som lyser i barnens ögon när de är tre-fyra år.

– Blicken som säger att livet är intressant. För det är det ju. Om man vill veta. Ibland försvinner blicken, ibland finns den kvar. Som hos äldre personer som börjar läsa franska eller doktorerar i nåt ämne.

Översatt till 29 språk
– Jag hoppas att detta inte bara blir Alfons hus, utan alla barns hus, sa Gunilla Bergström.

Totalt har Alfons-böckerna översatts till 29 språk, sedan den första kom ut 1972, ”God natt, Alfons Åberg.” På engelska heter huset Alfie Atkins Culture Centre.

487A.jpg
Nu är förhoppningen att Alfons-huset ska dra besökare och turister till Göteborg på samma sätt som Junibacken i Stockholm, uppbyggt kring Astrid Lindgrens sagofigurer.

Huset ägs av kommunen som har bildat en stiftelse tillsammans med släktingar till Gunilla Bergström. Det har byggts om för 14 miljoner kronor och hyrs nu av ett dotterbolag till stiftelsen.

Bok i jätteformat
Alfons-huset är tänkt att vara ”en kreativ plats för barn upp till 8 år”. Här kan man klättra i klätterträd, leka i labyrint, pyssla och måla och mycket annat. Barnen kan leka affär i en Konsumbutik eller laga mat i köket. På övervåningen finns plats för sagostunder, en bok i jätteformat och plats för olika slags pyssel och projekt. Som mest kan 300 barn vara i huset samtidigt.

På fredagen öppnar Alfons-huset för allmänheten. Entréavgiften är 75 kronor för barn och 125 kronor för vuxna. För att huset ska gå med överskott, behövs runt 70.000 besökare per år.

Kommunen har bidragit med 20.000 kronor till startkapitalet, plus två miljoner kronor i en kompletterande budget i våras och kommer att skjuta till 1,5 miljoner kr per år i driftbidrag i fem år.

Sedan ska kommunens ekonomiska stöd vara över och verksamheten stå på egna ben. På den privata sidan av stiftelsen satsar fem företag två miljoner kronor vardera.

47C6.jpg

2B0A.jpg