Får hälsningar från hela världen. Kultur för äldre har blivit en publiksuccé som spridit sig långt utanför Västra Göteborg. De digitala sändningarna med musik och sång har nått över 700 000 personer. “Vi får hälsningar från hela Sverige och även världen faktiskt”, säger Jerker Eklund, anhörigkonsulent.

I våras fick träffpunkterna och mötesplatser för seniorer stänga på grund av covid-19-pandemin. I Västra Göteborg beslöt de som arbetar på den hälsofrämjande enheten att bjuda på digital kultur för äldre. Nu är de inne på 25:e veckan med sändningar på Facebook tisdag och torsdag klockan 11.

– Vår tanke var att vända oss till våra cirka 50 seniorer, men det har spridit sig väldigt, säger Jerker Eklund.

Stor spridning

Han berättar att de nått över 700 000 personer och haft 320 000 visningar, om inte mer.

– En visning kan vara en person eller tio som tittar på ett äldreboende. Så det är svårt att veta hur många man når, men vi har nått ut till väldigt många människor och vi får jättemånga fina kommentarer på varje avsnitt.

En bred repertoar

Varje sändning är cirka 15 minuter och de spelar ungefär fyra låtar och snackar lite.

–  Vi kör mycket allsångsaktigt, mycket Evert Taube och Lasse Dahlquist, men vi har också blandat upp med lite nyare som Ted Gärdestad och Mando Diao. Mina kollegor är jätteduktiga musiker, de sjunger fantastiskt bra också och har en bred repertoar.

Vill motverka ensamhet

Jerker Eklund berättar att de tidigare arbetat hårt med att motverka ofrivillig ensamhet och uppmanat seniorerna att inte sitta hemma utan att komma till mötesplatser och träffpunkter.

– I och med corona fick vi plötsligt säga: Sitt ensamma hemma! Det kändes otroligt märkligt för oss att tänka i de banorna. Det här gör vi för att öppna upp, varje tisdag och torsdag är vi hos er och med er.

Hur känns gensvaret?

– Det känns otroligt och fantastiskt. Vi spelar, sjunger och försöker sprida glädje och kärlek. Alla avsnitt ligger kvar på Facebook. Det är bara att gå in och titta om och om igen, om man vill det, säger Jerker Eklund.