Kunskap och motion i ett. Den 17 mars är det premiär för en alldeles ny form av cykelorientering. Start på Stadsmuseets gård, och turen – eller snarare cykelvägen – går till Göteborgs utmärkta hus.

Under hela våren – fram till och med den 24 maj – pågår cykelorienteringen. Den är baserad på boken ”100 utmärkta hus i Göteborg”, som togs fram förra året av Kulturförvaltningen i samarbete med Göteborg & Co och Göteborgs-Posten. Göteborgs stadsmuseum och GP producerade boken, och det är från Stadsmuseet som orienteringen startar.

– Kom hit kl 12 söndagen den 17 mars, uppmanar Anna Thalenius, som arbetar med Infra-utställningen på Stadsmuseet.

– Börja med att lyssna på sambaorkestern A Bunda och invigningstalet. Följ sedan med oss på cykelturen! Vi cyklar först till Järntorget, där man berättar om de utmärkta husen, fortsätter via Vasagatan och ”Tomtehuset” till Götaplatsen, där vi får veta mer om bland annat Konserthuset och Konstmuseet. Slutmålet är Brunnsparken, där vi kommer att välkomnas av sambatoner.

Tävling med priser

Det är Cykelfrämjandet som har tagit initiativ till cykelorienteringen. Men Vägverket och Stadsmuseet är medarrangörer, och ett antal kulturinstitutioner och företag sponsrar tävlingen.

– Det kostar 100 kronor att vara med, men du kan vinna biljetter och andra fina priser, berättar Anna Thalenius.

– Lös några av tävlingsfrågorna under invigningsturen. Sedan har du hela våren på dig att cykla runt till de utmärkta husen.
Ett tillägg bara: Det inte går att sitta hemma och läsa sig till de rätta svaren. Det är väldigt kluriga frågor som kräver att man verkligen tar sig till alla kontrollstationer!
Och eftersom cykelfrämjandet arrangerar: Cykelhjälm är ett måste.

Kulturförvaltningen

Fakta:
För att delta i cykelorienteringen 17 mars – 24 maj: Beställ tävlingsformulär från Cykelfrämjandet, Leif Sördal, Övre Utsiktsvägen 9, 438 34 Landvetter. Tävlingsavgiften (100 kr) betalas in på postgiro 726856-8, Cykelfrämjandet i Göteborg.