Många önskar en fortsättning. Sommarens satsning på “Kultur till kvarteret” på trygghetsboenden i Göteborg blev mycket uppskattat, både av de äldre i publiken och av artisterna. “Många önskar en fortsättning”, säger Sofia Tillman på Senior Göteborg, stadens utvecklingscenter.

Senior Göteborg fick i våras i uppdrag av hälsofrämjande och förebyggande nätverket i Göteborgs Stad att leda en satsning på kultur som kallades “Kultur till kvarteret”. Den skulle vara en del i att minska ensamheten för äldre när träffpunkter och mötesplatser stängde på grund av covid-19-pandemin. Spelningarna startade i mitten av maj och den sista planerade spelningen genomfördes vecka 36. Totalt blev det ungefär 190 spelningar på innergårdarna till ett 50-tal adresser.

Positiv respons

 Publiken, sammanlagt närmare 5000 personer, bjöds på jazz, klassiskt, pop, körsång, instrumental musik, teater och dans. I genomsnitt har det varit 20-30 personer som lyssnat varje gång. Gensvaret har varit positivt under hela projektet.

– De kontaktpersoner vi haft på varje spelställe har förmedlat otroligt mycket positiv feedback och vad spelningarna betytt för hyresgästerna i området. En del äldre har gråtit och sagt att det var det bästa som gjorts för dem under coronapandemin, säger Sofia Tillman.

Givande att uppträda

Artisterna har också tyckt att det varit roligt och givande att få uppträda.

– De har skrivit att de fått väldigt mycket positiv respons och särskilt tackat för gott bemötande. Studenter från Högskolan för scen och musik i Göteborg  var också med och även de har tyckt att det varit givande och sagt att de förstått hur mycket spelningarna betytt för dem som lyssnat.

Önskar fortsättning

En enkät visar att många önskar en fortsättning på “Kultur till kvarteret”. Helst redan under hösten och om det inte går, så finns önskemålet att det ska bli en återkommande aktivitet sommaren 2021.

– Så oavsett coronapandemin eller inte så har det varit en uppskattad aktivitet. Även många artister har sagt att de vill vara med igen.

Tur med vädret

Utvärderingen ska sammanfattas och lämnas till nätverket som får diskutera en eventuell fortsättning.

– Vi har satsat på bra artister som kan nå ut, det har varit jätteviktigt för att det ska uppskattas och för att alla ska kunna höra. Det vi inte har haft med och som man skulle önska i en fortsättning är visuella artister för dem som har en hörselnedsättning. Till exempel dans med färgglada dräkter som syns på avstånd om man är högre upp i ett stort hus. säger Sofia Tillman och tillägger att de haft fantastisk tur med vädret under sommarens spelningar och att bara några få spelningar fått ställas in eller flyttas.