Se, lyssna, lär och dansa. Börja med mumintrollen, fortsätt med tangokungen Olavi Virta – och pröva sedan själv dina talanger på dansgolvet. På lördag blir det finsk kulturfest i Hammarkullens Folkets Hus.

Under hela våren har Angereds Bio visat ny finsk film på Blå Stället och i Hammarkullens Folkets Hus. För att runda av säsongen samlas nu en rad finska och Sverigefinska föreningar tillsammans med Folkets Bio till en finsk kulturfest för både stora och små.

Barnarrangemangen inleds kl 15 med den animerade filmen: ”Mumintrollens farliga midsommar”. En dramatisk historia med eldsprutande berg, översvämningar och en arg hemul.

Efter barnsång, sagoberättande och fika blir det vuxenfilm.

Den bortglömda stjärnan
Tangokungen Olavi Virta avled 1972. Innan han gick bort gjorde Peter von Bagh den halvtimmeslånga porträttfilmen av den stora stjärnan som utöver musikkarriären också hade framgångar som skådespelare, men vars liv slutade i ensamhet.

– Filmen har visats på många festivaler den senaste tiden, vet Lotta Karlsson på Folkets Bio.

Tangotemat får sin fortsättning med den finska dansföreningen Saanko Luvan Seuratanssijat (Får jag lov). De kan inte bara berätta historien bakom tangon och hur den kom till Norden, utan också lära ut stegen inför en svängom.

Kimmo Tuomaala och Tangoorkestern spelar upp till dans i Hammarkullens Folkets Hus – då blir det goda möjligheter för nybörjare att prova sina nyvunna kunskaper – men också för mer rutinerade dansare att sväva ut på golvet.

Flera finska filmer följer
Onsdagen den 30 maj ges det ytterligare en chans att se nyproducerad finsk film. Då visas ”Den okända bondkvinnan” på Hagabion 1 kl 18.30. En hyllning till kvinnorna och deras insatser under kriget.

– Sedan fortsätter vi en trappa upp till Viktoriasalen för att runda av med kantelespel av Tuuli Ekenberg och Aino Hastell som deklamerar Tomas Tranströmer, säger Lotta Karlsson på Folkets Bio som redan börjat planera för fortsatt finsk filmvisning i höst.