Clowner, eldslukare, lindansare, musiker… På torsdag rivstartar den sjätte kulturfestivalen för Centrums pensionärer med en stor gårdsfest vid Landalahus. Det som började lite trevande år 2005 har på bara några år etablerat sig som en stor fest för stadsdelen Centrums seniorer.

– I år har vi faktiskt hela 350 programpunkter. Många av dem görs av personalen tillsammans med de äldre. Det är en poäng i sig eftersom vi gärna vill inspirera personalen att hitta på roliga saker även när det inte är kulturfest, säger Zsolt Szanto som är festivalansvarig för femte året.

Kulturarbetare gör hembesök

Gårdsfesten kring äldreboendet vid Landalahus fungerar som en smygstart på festivalen som pågår ända fram till den 12 november. Till torsdagens festligheter välkomnas förutom seniorerna också alla de cirka 400 hyresgäster som bor i anslutning till platsen.

Dessutom bjuds barnen från kvarterets två förskolor och franska skolan in till festen. Först på fredagen äger den formella invigningen rum. Det blir en livlig början på ett par intensiva veckor med alltifrån skördefester till musik, litteratur, stand-up och spa-dagar.

– Dessutom arrangerar vi för tredje året ”Kultur i vardagsrummet” då ett sjuttiotal hem får besök av kulturarbetare. Det handlar ofta om musik eller uppläsningar men kan också innebära att en florist kommer på besök, att någon kommer och bakar favoritkakan, eller att man får en skön stund med manikyr, pedikyr och massage, säger Zsolt Szanto.

Många frivilliga som deltar

I det breda artistutbudet återfinns kända namn som Lasse Brandeby (Kurt Olsson) och Carin Mannheimer men också en lång rad duktiga amatörer.

– Många av programpunkterna kan vi tacka en lång rad frivilliga för, säger Zsolt Szanto innan han återvänder till förberedelserna inför torsdagens gårdsparty under rubriken: Bland gycklare spelmän och marknadsstånd.