Invigs 1 december. Kulturjulkalender med lucköppning varje dag, ljussättning på tio av verken i Artscape och den sjungande julgranen. Det är tre av de kulturella inslagen i årets Julstaden som invigs på Götaplatsen på torsdag 1 december. Efter det väntar en dryg månad av julljus, musik och stämning,

Julstaden Göteborg 2016 – programmet m m

För 13:e året i rad är det nu dags för Julstaden Göteborg. Den första december tänds bokstavligt talat tusentals juleljus längs ett tre kilometer långt ljusstråk. Förutom att staden ska glimma och gnistra finns det också aktiviteter och upplevelser för den som vill hitta lite extra julstämning.

371A_3.jpg
Varje dag bjuds på lucköppning i kulturjulkalendern. Den kommer att sätta fokus på olika kulturaktörer och bjuder på bland annat en guidad tur om ljussatta konstverk, kulturprisutdelning, teater med Loranga och Masarin och filmpremiärer.

– Genom Julstaden vill vi hitta olika sätt att skapa mötesplatser och visa att vi är en ledande juldestination, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig för Julstaden på Göteborg & Co.

Guidad tur till Julstaden
En nyhet för året är Julstadspromenaden. Genom en app kan besökaren få en guidad tur genom Julstadens ljusstråk. Och varför inte avsluta med en stund framför den sjungande julgranen som i år har flyttat från Drottningtorget till Kungsportsplatsen.

– På vår webb kan man se vilken kör som sjunger när, i år är det Lodolakören, Hulebäcks kammarkör, Göteborgs Ungdomskör och Gothia Show Chorus som står för sånginsatserna där, berättar Birgitta Bergerlind.

Men julstaden handlar inte bara om den egna stämningen. Den 3 december åker Stadsmissionen runt med julklappsspårvagnen där den som vill kan lämna julklappar till personer som behöver dem.

Gemenskap blir det också på nyårsafton där Göteborgare och besökare bjuds in till Götaplatsen för att tillsammans räkna in det nya året.