Premiär med droppkaffe och band på scenen. När kulturhuset Frilagret öppnade för ett år sedan stod ett kafé högt på de ungas önskelista. Den 23 augusti slår äntligen Kafé Frilagret upp sina portar – och firar med spelningar av banden Makthaverskan och Kasban.

Inför öppningen av Frilagret förra året gjordes en omfattande dialogprocess där unga göteborgare fick tycka till om vad kulturhuset skulle innehålla.

– Ett kafé kom väldigt högt upp på önskelistan. Under våren har vi också gjort mindre enkätundersökningar i samband med tillfälliga kaffeserveringar på vårt trädäck. Då har det kommit fram många önskemål om ekologiska och veganska alternativ, säger Karin Andersson, kommunikatör på Frilagret.

Droppkaffe i kreativ miljö
När det efterlängtade Kafé Frilagret nu öppnar är inriktningen därför ganska självklar: ekologiskt och fair trade. Dessutom satsar man på den nya kaffetrenden droppkaffe.

– Kaffet hälls genom ett filter för hand, det gör det möjligt att kontrollera bryggningen mer exakt. Det blir ett extra gott bryggkaffe, säger Karin Andersson.

Kaféet drivs i Frilagrets regi och det är Jens Holmberg som står vid kaffemaskinerna och droppkaffefiltren. Han har bland annat ett förflutet som barista på legendariska Mauritz Kaffe och har sedan 2012 drivit AUTO kaffevagn på Brända tomten.

– Det känns kul och inspirerande att driva kafé i den här kreativa miljön. Lokalen har många möjligheter och kaféverksamheten blir ett bra komplement till de projekt som genomförs på de ungas initiativ, säger han.

300 arrangemang på ett år
Under Frilagrets första år har mer än 300 initiativ från unga blivit verklighet.

– Det är långt mer än vad någon hade hoppats på. Bredden har också varit stor, det har arrangerats klubbar, workshops, spelningar och en hel del konstutställningar, säger Karin Andersson.

På kaféets premiärkväll kommer två unga band att äntra scenen – Makthaverskan, som kallats Sveriges nya pophopp, och Kasban, som bjuder på finstämd akustisk pop med svenska texter.

På premiärdagen den 23 augusti har Kafé Frilagret öppet mellan 15 och 21, därefter kommer kaféet vara öppet tisdagar-lördagar mellan 12 och 18. Öppettiderna anpassas till de arrangemang som äger rum på Frilagret.