Göteborgs första digitalbio finns i det nybyggda kulturhuset Vingen i Amhults centrum i Torslanda. Den nionde september är det premiär för biografen som har 208 platser.

– Tekniken har funnits ett tag, men det här är den första i sitt slag i Göteborg, säger Per Forsberg, chef för kulturhuset Vingen.

Snabbare distribution i framtiden

Att just kulturhuset Vingen satsat på digital teknik beror på att man tillhör organisationen Folkets hus och parker som, kanske lite överraskande för många, har flest biostolar i landet. De allra flesta på landsbygden.

– Det är en distributionsfråga egentligen. Med digital teknik kan man i framtiden ladda ner filmerna via en satellit, och då slipper man på landsbygden vänta på att de dyra och fåtaliga kopior som finns på 35-millimetersfilm ska komma dit från storstäderna, säger han.

Överlägsen kvalitet

Till en början kommer filmerna som visas på Vingen dock att levereras på hårddisk på grund av att filmdistributörerna ännu inte gett klartecken till satellitöverföring.

Kvalitetsmässigt menar Per Forsberg att digital bio står i en klass för sig.

– Absolut, det är samma kvalitet som man har när man spelar in. Det blir också vanligare att filmmakare inte ger tillstånd till visning med 35-millimetersfilm på grund av den sämre kvaliteten. Så är det med Ingmar Bergmans Saraband.

LAN på bioduk

Per Forsberg ser många möjligheter i framtiden, till exempel kommer de att kunna visa idrottsevenemang, schlagerfestivaler och kanske nyårsdagens konsert från Wien på den stora duken.

– Vi kommer att satsa på större arrangemang. Här i Torslanda finns till exempel många ungdomar. Då skulle vi kunna ha nätverksspel här, det som kallas LAN-partyn, och visa finalen på vår tio meter breda bioduk, säger han.

Den nionde september är det premiär både för bion och för filmen Zozo. Två dagar senare visas den animerade filmen Madagaskar som matiné.