Sticker ut och smälter in. Hallå där Kajsa Wide, projektledare i tidiga skeden på kommunens fastighetsbolag Higab, som ledde förstudien av ett nytt kulturhus i Bergsjön. Kulturkorgen, gestaltningen av det kommande kulturhuset, vann i går förstapriset i kategorin ”Future projects, cultural” på World architecture festival i Berlin. Berätta mer!

1B84.jpg
– Det är arkitekterna själva – på Sweco architects som ritat det kommande kulturhuset i Bergsjön – som skickat in sitt förslag till tävlingen. De blev nominerade och bland 15 andra nominerade förslag vann de. Arkitekterna Margareta Diedrichs och Cecilia Rossing på Sweco var på plats i Berlin och tog emot priset. Det är arkitekterna som ska ta åt sig äran men vi på Higab är ju väldigt glada att huset redan fått så mycket uppmärksamhet.

Vad är det som är så speciellt med Kulturkorgen, som huset kallas?
– Förslaget vann den arkitekttävling som vi arrangerade i Göteborgs Stad, och där utmärkte sig Kulturkorgen genom att både sticka ut och smälta in på platsen. Byggnaden uppfattades som inbjudande och tillåtande på ett lekfullt sätt. Vi tror att huset tillsammans med torget ska kunna verka som en samlande mötesplats i Bergsjön och Rymdtorget.

Kulturhuset i Bergsjön finns inte än. Hur ser framtiden ut?
– Nu är vi inne i en process där vi utvecklar tävlingsförslaget. Sedan går vi in i projektering. Vi anlitar en byggentreprenör och utvecklar projektet tillsammans med dem, arkitekterna och tekniska konsulter. Byggstart är planerad till april 2019, men starten är beroende av att andra processer i staden. Till exempel krävs det en trafikomläggning. Byggtiden är beräknad till ungefär 1,5 år.

Vad kommer att finnas i kulturhuset?
– Biblioteket kommer att flytta in i huset. Det kommer att finnas en arrangemangssal och en ”black box”, alltså ett stort rum som kan användas väldigt flexibelt. Kulturhuset kommer också att ha olika ateljéer, en utställningsdel, en särskild ungdomsdel, och så blir det ett kafé.